Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami – bez śmietany
Składniki:
- – por – 2 sztuki
- – ziemniaki – 350 g
- – marchewka – 50 g
- – bulion warzywny – 1 litr
- – czosnek – 1 ząbek
- – cebula dymka – 1 sztuka
- – olej rzepakowy – 2 łyżki
- – sól i pieprz do smaku
- – suszony tymianek – ½ łyżeczki
- – gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- – chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
- – oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.