Lekka sałatka z grillowanego bakłażana

salatka_z_grillowanego_baklazana

Składniki na danie: Lekka sałatka z grillowanego bakłażana

  • 2 placki tortilli
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  • 50 g sera blue
  • 1 bakłażan
  • 1 owoc granatu
  • 300 g mixu sałat
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
  2. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
  3. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
  4. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
  5. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  6 maja 2016 10:20

    Ślicznie i elegancko wygląda taka sałatka i bardzo dobry pomysł z tym sercem w ten sposób podana uświetni każdy stół a osoby siedzące przy nim poczują się wyróznione

    Odpowiedz
  2. martucha180  6 maja 2016 10:45

    Wygląda smakowicie!

    Odpowiedz
  3. efffciaa  6 maja 2016 11:53

    Szczerze mówiąc nie przepadam za bakłażanem , jednak taka sałatka wygląda kusząco . A że sezon grillowy w pełni z miłą chęcią wykorzystam ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  4. kasia87g  6 maja 2016 13:09

    bakłażan w mojej kuchni jest często pomijany, a widzę że nie słusznie bo widać że z tego warzywa można przygotować fajne i szybkie dania jak np ta sałatka 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  6 maja 2016 13:13

    Nie jadłam jeszcze nigdy bakłażana, myślę, że czas najwyższy wypróbować! 🙂 Fajnie, że w sałatce znalazło się też miejsce dla granatu, bo bardzo przepadam za tym owocem 🙂

    Odpowiedz
  6. Klaudiaa  6 maja 2016 19:24

    Nigdy nie jadłam jeszcze bakłażana i szczerze mówiąc jakoś mnie od niego odpycha… Ale zawsze musi być ten pierwszy raz !

    Odpowiedz
  7. macierzanka  6 maja 2016 19:34

    Lubię różne sałatki.ale ta wygląda nadzwyczaj pięknie i bardzo apetycznie.Warto więc wypróbować ten przepis.Taka sałatka będzie ozdobą każdego stołu.

    Odpowiedz
  8. IwonaLFC  6 maja 2016 20:14

    Prezentuje się wyśmienicie, ale akurat bakłażan jest jednym z nielicznym warzyw którego nie lubię. Chętniej wymieniłabym go na cukinię. No i na pewno nie wykorzystałabym takiego gotowego sosu, ale wolałabym sama skomponować mieszankę 😉

    Odpowiedz
  9. xtina120  6 maja 2016 21:39

    he he ale fajne serduszko na sałatce

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  6 maja 2016 22:02

    Uwielbiam bakłażany. A ten sposób podania jest naprawdę efektowny i pomysłowy. Niby drobiazg z tą tortilla, a efekt murowany. Super. Ja chętnie bym skosztowała tej potrawy. Ale najpierw nacieszyła bym nim oko, a potem z żalem zjadła dekorację. Mniam. Zapewne tak samo smaczne jak pięknie wygląda. Małe dzieło sztuki kulinarnej.

    Odpowiedz
  11. Joanna007  6 maja 2016 23:12

    Nie lubię bakłażana i niebieskiego sera. Moim zdaniem serce z tortilli jest kiczowate, a na zdjęciu w sałatce są również krewetki o czym w przepisie chyba zapomnieli wspomnieć;p

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany