Lekka sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki na danie: Lekka sałatka z grillowanego bakłażana
- 2 placki tortilli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 50 g sera blue
- 1 bakłażan
- 1 owoc granatu
- 300 g mixu sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
- Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
- Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
- Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
- Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.
Komentarze
Ślicznie i elegancko wygląda taka sałatka i bardzo dobry pomysł z tym sercem w ten sposób podana uświetni każdy stół a osoby siedzące przy nim poczują się wyróznione
Wygląda smakowicie!
Szczerze mówiąc nie przepadam za bakłażanem , jednak taka sałatka wygląda kusząco . A że sezon grillowy w pełni z miłą chęcią wykorzystam ten przepis 🙂
bakłażan w mojej kuchni jest często pomijany, a widzę że nie słusznie bo widać że z tego warzywa można przygotować fajne i szybkie dania jak np ta sałatka 🙂
Nie jadłam jeszcze nigdy bakłażana, myślę, że czas najwyższy wypróbować! 🙂 Fajnie, że w sałatce znalazło się też miejsce dla granatu, bo bardzo przepadam za tym owocem 🙂
Nigdy nie jadłam jeszcze bakłażana i szczerze mówiąc jakoś mnie od niego odpycha… Ale zawsze musi być ten pierwszy raz !
Lubię różne sałatki.ale ta wygląda nadzwyczaj pięknie i bardzo apetycznie.Warto więc wypróbować ten przepis.Taka sałatka będzie ozdobą każdego stołu.
Prezentuje się wyśmienicie, ale akurat bakłażan jest jednym z nielicznym warzyw którego nie lubię. Chętniej wymieniłabym go na cukinię. No i na pewno nie wykorzystałabym takiego gotowego sosu, ale wolałabym sama skomponować mieszankę 😉
he he ale fajne serduszko na sałatce
Uwielbiam bakłażany. A ten sposób podania jest naprawdę efektowny i pomysłowy. Niby drobiazg z tą tortilla, a efekt murowany. Super. Ja chętnie bym skosztowała tej potrawy. Ale najpierw nacieszyła bym nim oko, a potem z żalem zjadła dekorację. Mniam. Zapewne tak samo smaczne jak pięknie wygląda. Małe dzieło sztuki kulinarnej.
Nie lubię bakłażana i niebieskiego sera. Moim zdaniem serce z tortilli jest kiczowate, a na zdjęciu w sałatce są również krewetki o czym w przepisie chyba zapomnieli wspomnieć;p