Redakcja, 1 sierpnia 2020
Lekka sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki na danie: Lekka sałatka z grillowanego bakłażana
- 2 placki tortilli
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 50 g sera blue
- 1 bakłażan
- 1 owoc granatu
- 300 g mixu sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
- Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
- Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
- Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
- Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.