Lekka przekąska na lato – sałatka z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami

Salatka na lato z grillowanym serem

Nie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami. Teraz, kiedy jest lato możesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw natury i bez trudu komponować dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Włączaj je do codziennych posiłków i dostarczaj organizmowi witamin. Aby wzbogacić energetycznie sałatkę, bukiet warzyw skomponuj z grillowanym serem żółtym. Korzystając z sezonu, warto przygotować sałatkę z fasolką szparagową, która zawiera wiele cennego błonnika, witamin i minerałów. Ma ona dobroczynny wpływ na kobiety w ciąży, ponieważ jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Jest bogata w białko oraz błonnik, który wiąże cząsteczki tłuszczu, obniżając skutecznie poziom cholesterolu. Jeśli zaś chodzi o ser żółty, to na grilla najlepiej dobrać odpowiedni jego rodzaj, aby się dobrze rozpuścił.

– Na grilla najlepiej wybierać sery holenderskie – są one twarde i pełnotłuste, posiadają zwartą strukturę, pozbawioną dziur, np. ser Gouda lub Morski MSM Mońki.Przed grillowaniem kroimy ser w grubsze plastry i kładziemy na specjalnych aluminiowych tackach na dobrze rozgrzanym ruszcie. To ochroni go przed ściekaniem do żaru i przypaleniem. Ser pieczemy na ruszcie do momentu aż się zarumieni i zrobi się na nim twarda i chrupiąca skorupka. Tak zgrillowany jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań. Wyśmienicie zaś smakuje w kompozycji ze świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na sałatkę z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki na danie – sałatka z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • ser żółty Gouda MSM Mońki
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
  • sałata strzępiasta zielona
  • sałata strzępiasta czerwona
  • świeże zioła

Wykonanie:

Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillujemy kawałki sera. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidorki. Całość mieszamy z fasolką szparagową i serem. Dodajemy świeże zioła, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec skrapiamy oliwą.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (298 głosów, średnia: 4,45 z 5)
loading... zapisuję głos...