Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową

Ciekawą a jednocześnie popularną propozycją letnich posiłków są hamburgery. Każdy ma swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Konrad Birek proponuje hamburgery z mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową i avocado:

Hamburgery z kurczaka ik

Składniki na danie – hamburgery z kurczaka z kolendrą – dla 4 osób:

  • 600 g mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
  • 100 g posiekanego masła,
  • 1 pęczek posiekanej kolendry4 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • Sól, kmin rzymski mielony,
  • Wędzona słodka papryka do smaku,
  • 4 okrągłe bułki,
  • 4 plastry sera pleśniowego.

Salsa pomidorowa:

  • Pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów,
  • ½ avocado pokrojonego w kostkę,
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
  • Sok z ½ limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.

Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (492 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  18 lipca 2013 09:02

    Wygląda niezwykle apetycznie i na pewno jest pyszny.

    Odpowiedz
  2. Brunia28  18 lipca 2013 10:20

    ja w tym okresie wole roznego rodzaju salatki…

    Odpowiedz
  3. gusia.  22 lipca 2013 09:38

    Jak to ładnie brzmi z salsą pomidorową 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  18 lutego 2015 09:36

    Fajne rozwiązanie.

    Odpowiedz
  5. girlblack  17 kwietnia 2015 19:31

    super! salsa pomidorowa ekstra !

    Odpowiedz
  6. Hidari11  13 lutego 2016 07:09

    Zdrowy wariant hamburgera na pewno jest w stanie wyeliminować chęć pójścia po fast food.

    Odpowiedz
  7. efffciaa  24 lutego 2016 13:54

    Ten hamburger na zdjęciu wygląda jakby był zamrożony 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis , ponieważ brzmi całkiem smakowicie , a ja lubię takie ” wynalazki ” 🙂 .

    Odpowiedz
  8. xtina120  13 czerwca 2016 09:47

    Bardzo lubię hamburgery ale ten tutaj przedstawiony nie wygląda nazbyt apetycznie. Jakis dziwny jest w nim ten kotlet;). Ale przepis chętnie bym wypróbowała.

    Odpowiedz
  9. marcia7  13 sierpnia 2016 12:57

    jestem zakochana ostatnio w burgerach

    Odpowiedz
  10. joanna252  13 sierpnia 2016 18:21

    Dobry, prosty przepis i na pewno taki hamburger jest smaczny i zdrowy.

    Odpowiedz
  11. marcia7  31 sierpnia 2016 14:07

    ostatnio jej je cały czas:)

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  18 listopada 2016 04:55

    Smaczny i prosty sposób, z salsą jeszcze nie jadłam hamburgerów, czas wypróbować, tylko kiedy? Dla samej siebie?A wnuczka tak rzadko ostatnio bywa w domu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany