Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową

Ciekawą a jednocześnie popularną propozycją letnich posiłków są hamburgery. Każdy ma swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Konrad Birek proponuje hamburgery z mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową i avocado:

Hamburgery z kurczaka ik

Składniki na danie – hamburgery z kurczaka z kolendrą – dla 4 osób:

  • 600 g mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
  • 100 g posiekanego masła,
  • 1 pęczek posiekanej kolendry4 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • Sól, kmin rzymski mielony,
  • Wędzona słodka papryka do smaku,
  • 4 okrągłe bułki,
  • 4 plastry sera pleśniowego.

Salsa pomidorowa:

  • Pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów,
  • ½ avocado pokrojonego w kostkę,
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
  • Sok z ½ limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.

Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (527 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...