Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową
Ciekawą a jednocześnie popularną propozycją letnich posiłków są hamburgery. Każdy ma swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Konrad Birek proponuje hamburgery z mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową i avocado:
Składniki na danie – hamburgery z kurczaka z kolendrą – dla 4 osób:
- 600 g mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
- 100 g posiekanego masła,
- 1 pęczek posiekanej kolendry4 łyżki słodkiego sosu chilli,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- Sól, kmin rzymski mielony,
- Wędzona słodka papryka do smaku,
- 4 okrągłe bułki,
- 4 plastry sera pleśniowego.
Salsa pomidorowa:
- Pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów,
- ½ avocado pokrojonego w kostkę,
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
- Sok z ½ limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.
Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl