Fileciki z kurczaka w chrupiącej panierce z sosem jogurtowym

Fileciki z kurczaka w chrupiącej panierce

Ciepłe, letnie dni sprawiają, że mamy ochotę na lekkie potrawy, które chcemy jednocześnie przygotować szybko, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Doskonałą propozycją na taki letni lunch będą delikatne, smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu fileciki z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem.

Składniki dla 4 osób:

  • 8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 garści płatków kukurydzianych,
  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • Sól, pieprz czarny do smaku.
  • 100ml jogurtu naturalnego,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku,
  • Sól, biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posikanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.

Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, a także zadać pytanie Konradowi Birkowi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (489 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...