Fileciki z kurczaka w chrupiącej panierce z sosem jogurtowym

Fileciki z kurczaka w chrupiącej panierce

Ciepłe, letnie dni sprawiają, że mamy ochotę na lekkie potrawy, które chcemy jednocześnie przygotować szybko, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Doskonałą propozycją na taki letni lunch będą delikatne, smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu fileciki z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem.

Składniki dla 4 osób:

  • 8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 garści płatków kukurydzianych,
  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • Sól, pieprz czarny do smaku.
  • 100ml jogurtu naturalnego,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku,
  • Sól, biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posikanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.

Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, a także zadać pytanie Konradowi Birkowi.

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią Czas przygotowania dania - aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią: 60 minut Ilość osób: 4 Sposób przygotowania: łatwe   Składniki: pierś z kurczaka - 2 sztuki Przyprawa do kurczaka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (480 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  13 lipca 2013 10:36

    Bardzo często robię takie fileciki,tylko zamiast sosu jogurtowego robię czosnkowy.

    Odpowiedz
  2. Lindale  13 lipca 2013 12:43

    rozkłócone jajko, nigdy nie słyszałam takiego określenia 😀 Swoją drogą ja w ciepłe dni preferuje jakieś lżejsze przekąski.

    Odpowiedz
  3. magda6915  13 lipca 2013 14:59

    Mniam trafiliście w mój gust, często jem kurczaka w różnej postaci:)

    Odpowiedz
  4. magella87  14 lipca 2013 10:25

    musze sprobowac

    Odpowiedz
  5. Gocha  14 lipca 2013 16:12

    Mniam mniam muszę koniecznie spróbować

    Odpowiedz
  6. Karolina  14 lipca 2013 22:11

    tylko Kurczak Zagrodowy z Podlasia!

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  7 kwietnia 2015 20:49

    Super pomysł na szybką przekąskę.

    Odpowiedz
  8. efffciaa  4 marca 2016 21:49

    Filet z kurczaka jest chyba najszybszym daniem do przyrządzenia na tysiąc sposobów , każdy znajdzie wersję dla siebie a robi się go wyjątkowo łatwo i szybko .

    Odpowiedz
  9. sandra  10 sierpnia 2016 22:07

    Mmm pyszne. Bardzo lubię takie fileciki, nugetsy. Super pomysł na obiad do tego frytki, surówka jakiś sosik – ja używam czosnkowy zamiast jogurtowego.

    Odpowiedz
  10. joanna252  14 sierpnia 2016 12:59

    Smacznie, prosto, szybko i zdrowo 🙂

    Odpowiedz
  11. Hidari11  24 sierpnia 2016 21:00

    Nie lubię panierki. Najbardziej lubię filety z kurczaka z grilla i tu ten sos jogurtowy by mi pasował.

    Odpowiedz
  12. marcia7  31 sierpnia 2016 13:32

    super delikatne

    Odpowiedz
  13. xt125x  22 grudnia 2016 23:22

    Łatwy i smaczny przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany