Fileciki z kurczaka w chrupiącej panierce z sosem jogurtowym
Ciepłe, letnie dni sprawiają, że mamy ochotę na lekkie potrawy, które chcemy jednocześnie przygotować szybko, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Doskonałą propozycją na taki letni lunch będą delikatne, smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu fileciki z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem.
Składniki dla 4 osób:
- 8 filecików z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 garści płatków kukurydzianych,
- Olej rzepakowy do smażenia,
- Sól, pieprz czarny do smaku.
- 100ml jogurtu naturalnego,
- Sok z ½ cytryny,
- Kilka gałązek posiekanego świeżego szczypiorku,
- Sól, biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, posikanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Fileciki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą, pieprzem oraz mąką, a następnie zanurzyć w rozkłóconym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gdy kawałki mięsa będą większe, mięso po obsmażeniu wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Chrupiące fileciki maczać w przygotowanym wcześniej sosie jogurtowym.
Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, a także zadać pytanie Konradowi Birkowi.