Leczo z kurczakiem

fot. Kuhne
Składniki na danie: Leczo z kurczakiem
• 3 papryki jalapeno, np. marki Kuhne
• 1 puszka pomidorów
• podwójna pierś z kurczaka
• 4 czerwone papryki
• 4 żółte papryki
• 1 czerwona cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 1 cukinia
• sól, pieprz
Sposób wykonania
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cukinię i paprykę kroimy w niewielkie paski, a cebulę w piórka, po czym szklimy ją na małym ogniu. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka. Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.
Moim zdaniem pierś kurczaka nie pasuje do leczo, lepsza byłaby wieprzowina lub kiełbasa.
Lubię leczo, ale bez drobiu.
A ja bez papryki.
O jak ja już dawno nie jadłam leczo
Teraz jest odpowiednia pora na przypomnienie sobie tej potrawy. Jest zimno i paskudnie, więc fajnie jest przyjść do domu i zjeść coś rozgrzewającego 🙂
Ja też robię leczo ,ale z kiełbasą, i dużo papryki i cebuli i pomidorów. Czasem jak miałam z działki dużo kabaczka czy cukinii, to też dokładałam pokrojone w kostkę. Ale to tylko,jak miałam ich nadmiar.
Ja też przeważnie robię z kiełbasą, ale z kurczakiem również mi się zdarza, nie koniecznie jest to filet, ale robiłam kilk razy leczo z mięsem z obgotowanego udka. I dla mnie to było smaczniejsze niż filet.
z chęcią bym zjadła 🙂
Mniam 🙂
Z pewnością pyszne 🙂
Często robię leczo ale również z kiełbasą z mięsem z kurczaka nie robiłam nigdy dla mnie leczo ma być ostre pikantne dobrze rozgrzewające
idealne z ciemnym ryżem
Lecza nigdy nie lubiłam jeść i nadal nie lubię , ale lubię je robić 🙂 i od czasu do czasu zrobię , próbowałam je wykonać według tego przepisu – wyszło bardzo smacznie 🙂