Lecznicze napary na przeziębienie

Nasze babcie od zawsze wiedziały, jak uchronić nas przed jesiennym katarem i gorączką. Pieczołowicie tworzone przez nie napary na przeziębienie, złożone z wybranych ziół sprawiały, że mogliśmy cieszyć się doskonałym zdrowiem przez całą, nawet najdłuższą zimę. Dziś, mając do dyspozycji dużo szerszy asortyment wszelkiego rodzaju specyfików, powracamy do tradycyjnych i sprawdzonych receptur. Łącząc starodawne receptury z nowymi składnikami nie musimy obawiać się ani spadku odporności, ani nudnych i mdłych smaków. Stawiając na to, co sprawdzone, i korzystając z tego co nowe, zyskujemy podwójnie. Poniżej przeczytacie, jak taki napar poprawnie przygotować oraz krótko o właściwościach niektórych ziół.

 

Napary na przeziębienie – na co zwrócić uwagę

Połową sukcesu dobrego naparu jest woda. Na pierwszym miejscu jest jej czystość. Należy więc albo używać wody źródlanej, albo sprawdzić, czy nasz czajnik posiada wbudowany wymienny filtr (przykładem takiego urządzenia jest czajnik bezprzewodowy Sonata, firmy MPM). Następnie musimy pamiętać o temperaturze. Doskonały efekt uzyskamy doprowadzając wodę do wrzenia i odstawiając ją na około minutę, by delikatnie ostygła do około 90 stopni Celsjusza. Dzięki temu otrzymujemy wodę przegotowaną, ale nie wrzącą, co ma znaczenie dla właściwości leczniczych niektórych ziół. Warto też pamiętać o proporcjach. By aktywne składniki działały odpowiednio, ich ilość w naparze musi być dostosowana do ilości wody. Zwykle jest to ok. 50-80 gramów na 0,5 litra wody, lecz może różnić się to w zależności od konkretnej substancji, świeżości lub stopnia zasuszenia, sposobu przechowywania lub czasu przydatności do spożycia. Nalezy zwrócić uwagę także na to, czy dane zioła mogą być parzione powtórnie czy nie. Wiele spośród ziół może być parzonych tylko jeden raz, gdyż substancje w nich zawarte, uwolnione pod wpływem ciepła, przenikają do naparu a pozostały w procesie susz nie posiada już właściwości zdrowotnych. Warto więc przygotować od razu porcję dla wszystkich chcących skorzystać z tej tradycyjnej metody.

Napary na przeziębienie – co wybrać?

Przed kompletowaniem naszej własnej „apteczki” z ziołami, powinniśmy poznać ich działanie, by unikać łączenia składników o przeciwstawnym działaniu.

  • Napar z rumianku jest cenionym panaceum o działaniu uspokajającym i przeciwzapalnym. Dodając do niego świeżo starty imbir spotęgujemy działanie przeciwbakteryjne i dodatkowo wzmocnimy efekt rozgrzewający.
  • Babka lancetowata zalecana jest na problemy z żołądkiem, więc można z powodzeniem łączyć ją z naparem z mięty. Warto również zażywać ją w przypadku zapalenia dróg oddechowych, kaszlu i chrypce, gdzie doskonale sprawdzi się razem z miodem lipowym.
  • Napar z dziurawca pospolitego stotowany jest na bezsenność i pobudzenie trawienia, co w połączeniu z czosnkiem, który działa przeciwskurczowo i chroni przed zgagą, może zapewnić lekki sen niejednemu łasuchowi.

Te najpopularniejsze rośliny od lat goszczą w spiżarkach naszych mam i babć. Istnieje jednak wiele roślin, których działanie lecznicze nie jest tak oczywiste lub obrosło wieloma mitami.

  • Popularna borówka zwyczajna, krewna naszej jagody, ma działanie rozluźniające, ale również przeciwbiegunkowe, co może okazać się szczególnie istotne przy zaparciach.
  • Brzoskwinia zwyczajna nie tylko jest bogata w wiele witamin, ale również przeciwdziała schorzeniom układu moczowego i osteoporozie.
  • Fiołek polny działa odtruwająco i przeciwdziała nadciśnieniu.
  • Lubiana przez wiele osób poziomka wzmacnia organizm. Polecana przy leczeniu kamicy nerkowej, wpływa również zbawiennie na błonę śluzową żołądka.
  • Egzotyczna palczatka cytrynowa, nazywana trawą cytrynową, zawiera cytral, który może prowadzić do śmierci komórek nowotworowych.
  • Ostra papryka chili, którą z powodzeniem możemy dodać do wielu naparów, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe i korzystnie wpływa na układ krążenia.
  • Wanilia pomaga na gorączki i zaburzenia trawienia.
  • Tajemnicza mandragora lekarska, szeroko opisywana w literaturze z powodu przypisywanych jej właściwości magicznych, jest od starożytności stosowana jako środek nasenny i przeciwbólowy. Nie jest również prawdą, że wyrwanie jej korzenia z ziemi może skutkować paraliżem.

Świat ziół i roślin stanowi nieodmiennie źródło najbardziej wartościowych składników, które mogą wspomóc nas w walce z przeziębieniami i innymi dolegliwościami. Wystarczy tylko dzbanek, szczypta ziół, gorąca woda i już cała rodzina może cieszyć się z dobrodziejstw, jakie oferują naturalne składniki. Tradycyjne receptury unowocześnione o egzotyczne dodatki sprawią, że lecznicze napary będą nie tylko zdrowe, ale również niezwykle smaczne.

 

Przeczytaj także: Domowe sposoby na przeziębienie: syrop tymiankowo – szałwiowy

syrop-przeciw-kaszlowi

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (105 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany