Łazanki na szybko: Słodki deser przy wigilijnym stole

kluski-z-makiem

Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.  Podpowiadamy szybki  przepis na wiguilijne łazanki z makiem

Składniki:

– Makaron Łazanki– 250 g  (np. Międzybrodzki)

– mak – 100g –

– bakalie – 100g

– mleko – 150g

– miód – 50g

Wykonanie:

W pierwszej kolejności parzymy przez 1 godzinę zmielony dwukrotnie mak. Makaron łazankę gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Następnie łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na świąteczne talerze.

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (120 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anna Turek  13 grudnia 2016 15:45

    Łazanki d
    to bardzo pyszne danie , które często przyrządzam w domu. takiego przepisu jeszcze nie próbowałam ale na pewno w najbliższym czasie zagości on w mojej kuchni. na zdjęciu wygląda bardzo pysznie, mam nadzieje że uda mi się podobnie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany