Dla wegetarian: Lazania z selera
Przepis na Lazania z selera jest autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: średni
Dla: 4 osób
Składniki na danie: Lazania z selera
beszamel:
- 400 ml mleka
- 40 g mąki
- 40 g masła
- gałka muszkatołowa
- sól
lazania:
- 500 g selera
- 4 ziemniaki
- 100 gr startego sera
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy masło w garnku; dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając na ogniu, dodajemy mleko, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy beszamel do wrzenia, uważając, by nie uformowały się grudki.
Obieramy seler i ziemniaki, kroimy je na cienki plasterki. Na formie do pieczenia wykładamy cienką warstwę beszamelu, którą przykrywamy ziemniakami i znowu beszamelem; posypujemy startym serem, na który kładziemy seler i beszamel. Kontynuujemy aż do brzegów formy, kończąc beszamelem, który posypujemy dużą iloscią startego sera. Pieczemy przez 40-45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.