Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

Przepis na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Składniki na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto

  • 1 litr mleka
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g makaronu do lazanii (Barilla)
  • 60 g bazylii
  • 250 g oliwy extra vergine (Monini)
  • 50 g migdały
  • skórka z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy
i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.

Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (288 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...