Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto
Przepis na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.
Składniki na danie: Lazania z dorszem atlantyckim i bazyliowo-kolendrowym pesto
- 1 litr mleka
 - 100 g mąki
 - 100 g masła
 - 1 kg filetów z dorsza
 - 250 g makaronu do lazanii (Barilla)
 - 60 g bazylii
 - 250 g oliwy extra vergine (Monini)
 - 50 g migdały
 - skórka z jednej cytryny
 
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy
i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.


 (290 głosów, średnia: 4,58 z 5)