Lawendowa lemoniada. Orzeźwia i leczy!
Ta lemoniada nie tylko świetnie gasi pragnienie w upały, ale też poprawia nastrój i leczy ból głowy! Jak ją przygotować? Sprawdźcie!
Lawendowa lemoniada z cytryną nie tylko świetnie sprawdza się w gorące dni, ale też uspokaja zmysły, koi nerwy i niweluje bóle głowy. Zamiast brać kolejne tabletki, sięgnij po szklankę tego orzeźwiającego napoju! Na pewno szybko docenisz jego walory!
Lawendowa lemoniada: właściwości zdrowotne
Lawendowa lemoniada działa antyzapalnie, przeciwgrzybiczo, detoksykującą, antydepresyjnie, uspokajająco i kojąco. Redukuje stany napięcia nerwowego, relaksuje, pomaga się odstresować, zapobiega bezsenności. Niweluje migrenę, ból głowy, a nawet dyskomfort związany z kacem.
Działa rozluźniająco na mięśnie, dzięki czemu łagodzi bóle miesiączkowe i brzucha. Poprawia trawienie, pomaga w leczeniu zaparć i niestrawności. Działa moczopędnie, pobudza układ odpornościowy. Oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm. Działa odmładzająco.
Lawendowa lemoniada: przepis
Ten napój nie tylko piękne wygląda i pachnie, ale też znakomicie smakuje. Lemoniada z lawendą i cytryną jest niezwykle odświeżająca, dlatego w zależności od upodobań można ją rozcieńczyć wodą.
Składniki: 1 szklanka miodu, 5 szklanek wody, ¼ szklanki suszonej lawendy, sok z 6 cytryn
Przygotowanie: Wlać połowę wody do garnka, zagotować, zdjąć z kuchenki. Dodać miód i lawendę. Wymieszać, zostawić na 20 minut. Przecedzić miksturę przez sitko do dużego naczynia i dodać resztę wody i sok z cytryn. Dobrze wymieszać. Przelać do dzbanka. Przechowywać w lodówce, przed przelaniem do szklanki – wymieszać. Ew. można dodać mały kawałek świeżego imbiru.