Łatwy i szybki piernik last minute
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Składniki :
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 330 g maki pszennej
- 30 g cukru waniliowego
- 20 g przyprawy do piernika
- 200 g powideł śliwkowych
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki sparzonych rodzynek
- 3 jajka
Polewa:
- 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
- 4 łyżki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Dekoracja:
Cukier puder w młynku Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać mleko, rozpuszczony miód i masło oraz powidła śliwkowe. W trzeciej misce ubić całe jajka. Składniki suche połączyć z mokrymi, miksować, pod koniec dodając ubite jajka. Wmieszać rodzynki i delikatnie wymieszać masę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć masę i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec 50 minut – 1 godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. W rondelku podgrzać składniki polewy, wymieszać. Gotową polewą polać piernik. Zostawić do ostudzenia. Przed podaniem udekorować ciasto mrożonymi owocami leśnymi i gałązkami rozmarynu, a na koniec oprószyć cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.