Łatwy kurczak z figami w stylu marokańskim

kurczak z figami

Składniki na danie: kurczak z figami w stylu marokańskim

  • 4 udka kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 300 gramów siekanych fig
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 4 ząbki siekanego czosnku
  • 1 poszatkowana cebula
  • 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
  • 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

Udka nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rumienimy je z obu stron na oliwie. Przekładamy do brytfanki. W osobnej misce przygotowujemy zalewę z pozostałych składników i przypraw.  Zalewę mieszamy i zalewamy udka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Świetnie smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  5 marca 2016 13:47

    Smacznie wygląda.

    Odpowiedz
  2. Żanett  5 marca 2016 13:50

    Nie jadłam tak przyrządzonego kurczaka, ale chętnie bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  3. Ewelina  5 marca 2016 15:46

    Kurczak wygląda bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  4. efffciaa  5 marca 2016 15:59

    Uwielbiam kurczaki w każdej postaci , są bardzo proste do zrobienia , po prostu nie można zeposuć dania z kurczaka , tego jeszcze nie próbowałam , ale wygląda …palce lizać .

    Odpowiedz
  5. Melrose  5 marca 2016 16:46

    Pycha 😉

    Odpowiedz
  6. Wusia  5 marca 2016 20:55

    Połączenie kurczaka z sokiem jabłkowym i figami mocno mnie zaintrygowało. To może być super smak -owocowy z nutką egzotyki i słodyczy. W najbliższym czasie spóbuje go w mojej kuchni.

    Odpowiedz
  7. bbo  5 marca 2016 21:47

    Podoba mi się duża ilość przypraw. Palce lizać!

    Odpowiedz
  8. janka1312  6 marca 2016 00:35

    wygląda bardzo apetycznie! Na pewno wypróbuje ten przepis!

    Odpowiedz
  9. macierzanka  6 marca 2016 21:32

    Wygląda bardzo apetycznie.Lubię nowe przepisy,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  10. gusia.  6 marca 2016 22:28

    Czytając przepis,aż ślinka cieknie.Fajne składniki czosnek,trochę na słodko mniam.

    Odpowiedz
  11. MelaNika  7 marca 2016 11:09

    Danie prezentuje się ciekawie i wygląda smakowicie, ale osobiście preferuję raczej tradycyjne, bardziej ostre przyprawy do kurczaka, ponieważ generalnie nie przepadam za mięsami przyrządzanymi na słodko. Jednakże warto próbować różnych smaków i kto wie, może nawet mi posmakować, możliwe, że kiedyś spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  12. kobiecymokiem  7 marca 2016 13:20

    Chyba takie połączenie smaków nie przypadłoby mi do gustu 😉

    Odpowiedz
  13. lilkawodna  7 marca 2016 18:27

    Wygląda smacznie. A patrząc na ilość różnorodnych przypraw aż ślinka cieknie na myśl o tym automatycznym daniu. Pyszności w orientalnym stylu.

    Odpowiedz
  14. Aneta  8 marca 2016 13:12

    Nie wiem jak by smakowało takie połączenie, więc nie jestem pewna, czy się skuszę na wypróbowanie tego dania. Ale, kto to wie, co mi do głowy przyjdzie 🙂

    Odpowiedz
  15. Patriszia  27 marca 2016 20:05

    Przepis bardzo fajny, myślę że smakowałoby mi to danie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany