Łatwy kurczak z figami w stylu marokańskim
Składniki na danie: kurczak z figami w stylu marokańskim
- 4 udka kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 300 gramów siekanych fig
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 4 ząbki siekanego czosnku
- 1 poszatkowana cebula
- 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
- 1 łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
Udka nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rumienimy je z obu stron na oliwie. Przekładamy do brytfanki. W osobnej misce przygotowujemy zalewę z pozostałych składników i przypraw. Zalewę mieszamy i zalewamy udka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Świetnie smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.
Komentarze
Smacznie wygląda.
Nie jadłam tak przyrządzonego kurczaka, ale chętnie bym spróbowała 🙂
Kurczak wygląda bardzo smacznie 🙂
Uwielbiam kurczaki w każdej postaci , są bardzo proste do zrobienia , po prostu nie można zeposuć dania z kurczaka , tego jeszcze nie próbowałam , ale wygląda …palce lizać .
Pycha 😉
Połączenie kurczaka z sokiem jabłkowym i figami mocno mnie zaintrygowało. To może być super smak -owocowy z nutką egzotyki i słodyczy. W najbliższym czasie spóbuje go w mojej kuchni.
Podoba mi się duża ilość przypraw. Palce lizać!
wygląda bardzo apetycznie! Na pewno wypróbuje ten przepis!
Wygląda bardzo apetycznie.Lubię nowe przepisy,więc warto spróbować.
Czytając przepis,aż ślinka cieknie.Fajne składniki czosnek,trochę na słodko mniam.
Danie prezentuje się ciekawie i wygląda smakowicie, ale osobiście preferuję raczej tradycyjne, bardziej ostre przyprawy do kurczaka, ponieważ generalnie nie przepadam za mięsami przyrządzanymi na słodko. Jednakże warto próbować różnych smaków i kto wie, może nawet mi posmakować, możliwe, że kiedyś spróbuję 🙂
Chyba takie połączenie smaków nie przypadłoby mi do gustu 😉
Wygląda smacznie. A patrząc na ilość różnorodnych przypraw aż ślinka cieknie na myśl o tym automatycznym daniu. Pyszności w orientalnym stylu.
Nie wiem jak by smakowało takie połączenie, więc nie jestem pewna, czy się skuszę na wypróbowanie tego dania. Ale, kto to wie, co mi do głowy przyjdzie 🙂
Przepis bardzo fajny, myślę że smakowałoby mi to danie 🙂