Łatwy kurczak z figami w stylu marokańskim

Składniki na danie: kurczak z figami w stylu marokańskim
- 4 udka kurczaka
 - 3 łyżki oliwy
 - 1 szklanka bulionu drobiowego
 - 1 szklanka soku jabłkowego
 - 300 gramów siekanych fig
 - ¼ szklanki brązowego cukru
 - 4 ząbki siekanego czosnku
 - 1 poszatkowana cebula
 - 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka mielonego pieprzu
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1/2 łyżeczki mielonych goździków
 - 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
 - 1 łyżeczka kolendry
 
Przygotowanie:
Udka nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rumienimy je z obu stron na oliwie. Przekładamy do brytfanki. W osobnej misce przygotowujemy zalewę z pozostałych składników i przypraw. Zalewę mieszamy i zalewamy udka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Świetnie smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.

 (234 głosów, średnia: 4,46 z 5)