Łatwy kurczak z figami w stylu marokańskim
Składniki na danie: kurczak z figami w stylu marokańskim
- 4 udka kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 300 gramów siekanych fig
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 4 ząbki siekanego czosnku
- 1 poszatkowana cebula
- 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
- 1 łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
Udka nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rumienimy je z obu stron na oliwie. Przekładamy do brytfanki. W osobnej misce przygotowujemy zalewę z pozostałych składników i przypraw. Zalewę mieszamy i zalewamy udka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Świetnie smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.