Łatwy deser: Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami

Szara-reneta-zapiekana-z-kremem-daktylowym-2

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na danie: Szara reneta zapiekana  z kremem daktylowym  i bakaliami

  • 2 duże renety
  • 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 2 łyżki kakao (bez cukru)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych lub łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 100 g orzechów (nerkowce, migdały)

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby woda tylko je przykryła. Odstawiamy do namoczenia na około 3 godziny. Jabłka (renety) myjemy i wydrążamy łyżeczką gniazda nasiennie. Daktyle po namoczeniu blendujemy na gładką masę, dodając wiórki kokosowe lub olej kokosowy oraz kakao. Do uzyskanego kremu dodajemy posiekane orzechy. Jabłka faszerujemy powstałą masą. Pieczemy z termoobiegiem w 180° C przez ok. 25 minut.

Przepis jest autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefowej Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (284 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  23 stycznia 2016 14:21

    Łatwy i smaczny ten deserek.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  23 stycznia 2016 17:40

    U mnie w zimie często pieczemy sobie jabłka akurat nie taki przepis ale z miodem rodzynkami i żurawiną

    Odpowiedz
  3. martucha180  23 stycznia 2016 19:28

    Tylko jakaś mała ta porcja

    Odpowiedz
  4. martus2833  23 stycznia 2016 20:37

    Wygląda obłędnie

    Odpowiedz
  5. xtina120  23 stycznia 2016 23:35

    To się nazywa ciekawy deser 😉

    Odpowiedz
  6. Żanett  24 stycznia 2016 00:36

    Bardzo lubię pieczone jabłka 🙂

    Odpowiedz
  7. Wusia  24 stycznia 2016 18:33

    Świetny przepis na zimową aurę.

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  25 stycznia 2016 09:25

    Zjadłabym takie jabłuszko. Przepis łatwy, a efekt apetyczny. Każdy zapewne jadł jabłka pieczone, ale odmiana zależy od farszu, który w tym wypadku jest dość ciekawy.

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  25 stycznia 2016 10:08

    Pyszne i zdrowe

    Odpowiedz
  10. Aneta  25 stycznia 2016 15:59

    Pieczone jabłka to chyba jednak nie dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  11. Agnieszka  27 stycznia 2016 09:22

    Jestem jak najbardziej na tak

    Odpowiedz
  12. Patriszia  28 stycznia 2016 10:14

    Nie lubię pieczonych jabłek.

    Odpowiedz
  13. Anita  15 lutego 2016 20:00

    reneta? pierwszy raz słyszę 😀

    Odpowiedz
  14. nungal  17 lutego 2016 19:11

    nie wygląda zachęcająco, ale pewnie smakuje bosko 🙂

    Odpowiedz
  15. afrodyta  17 grudnia 2016 12:14

    Ciekawy przepis,ale ja wolę ten tradycyjny – to jabłko z cynamonem!:-)

    Odpowiedz
  16. Anna Turek  30 grudnia 2016 14:10

    Bardzo fajny przepis, a renety to idealny gatunek na tego typu dania gdyż w smaku są lekko kwaskowe. Krem daktylowy z bakaliami to jak dla mnie świetne połączenie. choć nigdy w kuchni nie używałam daktyli, chyba czas to zmienić.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany