Łatwy deser: Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami
- Czas przygotowania: 40 minut
- Poziom trudności: łatwy
Składniki na danie: Szara reneta zapiekana z kremem daktylowym i bakaliami
- 2 duże renety
- 150 g suszonych daktyli (bez pestek)
- 2 łyżki kakao (bez cukru)
- 2 łyżki wiórek kokosowych lub łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 100 g orzechów (nerkowce, migdały)
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby woda tylko je przykryła. Odstawiamy do namoczenia na około 3 godziny. Jabłka (renety) myjemy i wydrążamy łyżeczką gniazda nasiennie. Daktyle po namoczeniu blendujemy na gładką masę, dodając wiórki kokosowe lub olej kokosowy oraz kakao. Do uzyskanego kremu dodajemy posiekane orzechy. Jabłka faszerujemy powstałą masą. Pieczemy z termoobiegiem w 180° C przez ok. 25 minut.
Przepis jest autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefowej Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu