Łatwy chłodnik pomidorowy na upały
Składniki na danie: Chłodnik pomidorowy
- 0,75 litra wody mineralnej niegazowanej
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Tarsmak
- 1 świeży ogórek
- 1 papryka świeża czerwona
- 1 papryka świeża żółta
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie zmiksować z wodą, koncentratem, winem i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier do smaku i pokrojone wcześniej w kostkę warzywa. Wymieszać, dobrze schłodzić. Podawać z tostami czosnkowymi.
Przepis G. Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem sprawdza się idealnie w gorące dni, a jego niesamowity smak pozostanie w Waszej pamięci nawet zimą! Oto przepis Grzegorza Łapanowskiego na chłodnik. Składniki na chłodnik z botwinki z
Komentarze
uwielbiam chłodniki. a ten wydaje się być przepyszna alternatywą dla tego tradycyjnego polskiego 🙂
Idealny chłodnik na lato,zrobię go na pewno.
teraz w letnim okresie przepisy na takie chłodniki jak znalazł, pomidorowy też smaczny, ale ja ubóstwiam ten z czerwonych buraczków, moja mama robi najlepszy
Pyszne i zdrowe:)
pomysł łatwy i smaczny, ale smaczny z pewnością dla osób, które lubią pomidory, ja za nimi nie przepadam i jedyne co mogę jeść to ketchup. 😀
Pomidorowy chłodnik to znane hiszpańskie gazpacho.W sezonie letnim dużo smaczniejsze robię ze świeżych dojrzałych pomidorów, a poza nim -na bazie soku pomidorowego a nie przecieru i wody.
Nie przepadam w sumie za chłodnikami, a zupę pomidorową uwielbiam, więc mogłabym zjeść nawet ciepłą w upał, a co tam, dla tego smaku warto się poświęcić! 🙂
Uwielbiam je a ten jest bardzo dobry na zakrapianą imprezkę wskazany ja dodaję jeszcze parę kropel tabasco i jest wtedy pikantny ale nie dodaje do niego wina
Moja mama ma w tym roku fioła na punkcie pomidorów! codziennie je jada w różnej postaci, ale jakoś chłodnika jeszcze z pomidorów nie robiła. Pokażę jej ten przepis, to może zmieni menu 🙂
Nigdy nie próbowałam. Pewnie smaczne.