Łatwy chłodnik pomidorowy na upały

Chlodnik-pomidorowy 2

Składniki na danie: Chłodnik pomidorowy

  • 0,75 litra wody mineralnej niegazowanej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Tarsmak
  • 1 świeży ogórek
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 1 papryka świeża żółta
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie zmiksować z wodą, koncentratem, winem i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier do smaku i pokrojone wcześniej w kostkę warzywa. Wymieszać, dobrze schłodzić. Podawać z tostami czosnkowymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (140 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. esia189  3 czerwca 2016 10:57

    uwielbiam chłodniki. a ten wydaje się być przepyszna alternatywą dla tego tradycyjnego polskiego 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  3 czerwca 2016 11:10

    Idealny chłodnik na lato,zrobię go na pewno.

    Odpowiedz
  3. kasia87g  3 czerwca 2016 13:44

    teraz w letnim okresie przepisy na takie chłodniki jak znalazł, pomidorowy też smaczny, ale ja ubóstwiam ten z czerwonych buraczków, moja mama robi najlepszy

    Odpowiedz
  4. monicitia  3 czerwca 2016 20:52

    Pyszne i zdrowe:)

    Odpowiedz
  5. nataliaa  4 czerwca 2016 01:12

    pomysł łatwy i smaczny, ale smaczny z pewnością dla osób, które lubią pomidory, ja za nimi nie przepadam i jedyne co mogę jeść to ketchup. 😀

    Odpowiedz
  6. Wusia  4 czerwca 2016 07:28

    Pomidorowy chłodnik to znane hiszpańskie gazpacho.W sezonie letnim dużo smaczniejsze robię ze świeżych dojrzałych pomidorów, a poza nim -na bazie soku pomidorowego a nie przecieru i wody.

    Odpowiedz
  7. Aneta  6 czerwca 2016 16:41

    Nie przepadam w sumie za chłodnikami, a zupę pomidorową uwielbiam, więc mogłabym zjeść nawet ciepłą w upał, a co tam, dla tego smaku warto się poświęcić! 🙂

    Odpowiedz
  8. Jaworka  9 czerwca 2016 21:33

    Uwielbiam je a ten jest bardzo dobry na zakrapianą imprezkę wskazany ja dodaję jeszcze parę kropel tabasco i jest wtedy pikantny ale nie dodaje do niego wina

    Odpowiedz
  9. martucha180  20 czerwca 2016 14:03

    Moja mama ma w tym roku fioła na punkcie pomidorów! codziennie je jada w różnej postaci, ale jakoś chłodnika jeszcze z pomidorów nie robiła. Pokażę jej ten przepis, to może zmieni menu 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany