Łatwy barszcz czerwony na Wigilię
Szefowie kuchni Knorr opowiadają o świętach w różnych zakątkach Europy i polecają tradycyjne świąteczne przepisy.
Piotr Murawski – szef kuchni Knorr w Polsce poleca następujący przepis na barszcz czerwony
Barszcz czerwony na Wigilię
Receptura na 3 l barszczu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki:
- 2 marchewki
- ½ selera
- 1 kawałek pora (tylko biała część)
- 2 pietruszki
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 główka czosnku
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 Barszcze czerwone Ekspresowe Knorr
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj i przekrój na cztery cząstki. Razem z warzywami i pozostałymi przyprawami zalej 1,5 l wody. Wszystko razem gotuj około 40 minut, następnie przecedź. Powstały wywar zapraw Barszczem Knorr.
Rada: Do barszczu dodatkowo możesz dorzucić kilka suszonych grzybów.
Komentarze
Węgierską zupę rybną i gruzińskie bakłażany chyba bym najchętniej gościła na swoim stole.
Kaczka wygląda ciekawie.
Wczoraj odkryłam, że żeby barszcz miał intensywny bordowy kolor, a buraki twarde i soczyste, trzeba dodać przed zagotowaniem trochę octu. Barszcz wtedy zyskuje na smaku zdecydowanie, jest intensywny i aromatyczny.
Też mi nowina, zawsze dodaję cytrynę.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.