Łatwy barszcz czerwony na Wigilię

Szefowie kuchni Knorr opowiadają o świętach w różnych zakątkach Europy i polecają tradycyjne świąteczne przepisy.

Piotr Murawski – szef kuchni Knorr w Polsce poleca następujący przepis na barszcz czerwony

Barszcz czerwony na Wigilie

Barszcz czerwony na Wigilię

Receptura na 3 l barszczu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki:

  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 kawałek pora (tylko biała część)
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 główka czosnku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 Barszcze czerwone Ekspresowe Knorr

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj i przekrój na cztery cząstki. Razem z warzywami i pozostałymi przyprawami zalej 1,5 l wody. Wszystko razem gotuj około 40 minut, następnie przecedź. Powstały wywar zapraw Barszczem Knorr.

Rada: Do barszczu dodatkowo możesz dorzucić kilka suszonych grzybów.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  11 grudnia 2013 20:55

    Węgierską zupę rybną i gruzińskie bakłażany chyba bym najchętniej gościła na swoim stole.

    Odpowiedz
  2. gusia.  11 grudnia 2013 22:36

    Kaczka wygląda ciekawie.

    Odpowiedz
  3. Hidari11  25 lipca 2016 06:20

    Wczoraj odkryłam, że żeby barszcz miał intensywny bordowy kolor, a buraki twarde i soczyste, trzeba dodać przed zagotowaniem trochę octu. Barszcz wtedy zyskuje na smaku zdecydowanie, jest intensywny i aromatyczny.

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:18

    Też mi nowina, zawsze dodaję cytrynę.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany