Łatwe tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

Składniki:

• mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
• masło 200g
• jajko 1 sztuka
• sól 15g
• serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
• śmietana 36% 100g
• chrzan Krakus 2 łyżki
• sok z cytryny do smaku kilka kropli
• sól i pieprz
• rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
• koperek
• wędzony łosoś w plastrach 200g
• rzeżucha

Sposób wykonania:

Na pierwszy ogień…
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na tartaletki rozwałkuj, włóż do foremek i piecz w temperaturze 160 stopni C na złotobrązowy kolor.

W międzyczasie…
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

To już prawie meta!
Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (103 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. martucha180  24 marca 2017 08:29

    Wiosna, ach to ty! Pychotki.

    Odpowiedz
  2. Wusia  24 marca 2017 20:01

    Świetna przekąska-lekka, kolorowa i pachnąca.Można dodać jeszcze np.szczypiorek, świeży ogórek czy pomidorki koktajlowe lub kolorową paprykę.

    Odpowiedz
  3. Aromer0209  25 marca 2017 10:26

    Bardzo lubię takie przepisy 🙂

    Odpowiedz
  4. Jaworka  30 marca 2017 22:29

    A jak świetnie wyglądają super

    Odpowiedz
  5. Aneta  4 kwietnia 2017 10:36

    Muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  6. lilka  10 czerwca 2017 19:28

    pomyslowe:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.