Łatwe świąteczne ciasto podwójnie czekoladowe

 

Łatwe świąteczne Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki na: Łatwe świąteczne Ciasto podwójnie czekoladowe

  • – gorzka czekolada 60% – 200 gramów
  • – mleczna czekolada – 100 gramów
  • – Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
  • – jajka – 4 sztuki
  • – cukier – 200 gramów
  • – mąka – 150 gramów
  • – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • – posiekane orzech włoskie – 200 gramów

POLEWA:

  • – mleko – 75 mililitrów
  • – śmietanka 30% – 50 mililitrów
  • – gorzka czekolada 60% – 90 gramów
  • – mleczna czekolada – 30 gramów

 

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszęk do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1750C i piecz przez 30 minut.
  4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
  5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (325 głosów, średnia: 4,73 z 5)
loading... zapisuję głos...