Łatwe świąteczne ciasto podwójnie czekoladowe
Składniki na: Łatwe świąteczne Ciasto podwójnie czekoladowe
- – gorzka czekolada 60% – 200 gramów
- – mleczna czekolada – 100 gramów
- – Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
- – jajka – 4 sztuki
- – cukier – 200 gramów
- – mąka – 150 gramów
- – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- – posiekane orzech włoskie – 200 gramów
POLEWA:
- – mleko – 75 mililitrów
- – śmietanka 30% – 50 mililitrów
- – gorzka czekolada 60% – 90 gramów
- – mleczna czekolada – 30 gramów
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
- Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszęk do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1750C i piecz przez 30 minut.
- Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
- Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.