Łatwe ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

ślimaki z ciasta francuskiego

Składniki na deser: Łatwe ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

  • ciasto francuskie 2 opakowania
  • migdały Bakalland 200 g
  • miód 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • aromat migdałowy 2 krople
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • bułka tarta 1 łyżka
  • jajka 2 szt.
  • cynamon
  • cukier puder

Przygotowanie:

Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,22 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  3 grudnia 2015 13:31

    Muszę koniecznie wypróbować! 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  3 grudnia 2015 13:32

    Rzeczywiście łatwe. Wolałabym jednak sama zrobić ciasto, a to już nie jest takie hop-siup, poza tym wymaga czasu.

    Odpowiedz
  3. bbo  3 grudnia 2015 14:45

    Piekłam kiedyś takie, właśnie z ciasta drożdżowego. Tylko w środek zawijałam konfiturę.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  3 grudnia 2015 17:56

    Apetyczne, więc chętnie wypróbuje przepis.

    Odpowiedz
  5. framboise  3 grudnia 2015 20:14

    mniam ! 🙂

    Odpowiedz
  6. Patriszia  13 grudnia 2015 20:29

    smaczne 🙂

    Odpowiedz
  7. martucha180  15 grudnia 2015 21:14

    Faktycznie łatwe.

    Odpowiedz
  8. Agnieszka  16 grudnia 2015 22:47

    Wyglądają apetycznie i zachęcająco

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany