Łatwe ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami
Składniki na deser: Łatwe ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami
- ciasto francuskie 2 opakowania
- migdały Bakalland 200 g
- miód 2 łyżki
- masło 1 łyżka
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- aromat migdałowy 2 krople
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- bułka tarta 1 łyżka
- jajka 2 szt.
- cynamon
- cukier puder
Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem.