Łatwe rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem

Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem to kolejny łatwy pomysł na słodkie co nieco na Walentynki (ale nie tylko).  Oto przepis Arka Dziakowskiego (Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu)

Rozki-z-ciasta-francuskiego-z-twarozkiem-mandarynkowym-(2)

  • Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki na deser: Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 kg twarogu (jak do sernika)
  • 2 duże mandarynki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (płaska)
  • ½ łyżeczki mielonej wanilii/ pasty waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mandarynki sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Skórkę oraz sok mieszamy z twarogiem, dodajemy wanilię, budyń i dosładzamy do smaku. Na płaty ciasta wykładamy masę waniliową, po połowie na każdy płat. Zawijamy jak rolady, uważając, aby nadzienie nie wypływało zbyt mocno. Schładzamy w zamrażarce ok. 10 minut. Po tym czasie rolady kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy plaster układamy na papierze do pieczenia w odstępie 2 centymetrów. Pieczemy w 200°C przez ok. 25 minut (aż się przyrumieni).

Cukier puder mieszamy z cynamonem. Oprószamy nimi wystudzone rożki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. IwonaLFC  11 lutego 2016 13:55

    Bardzo lubię takie szybkie propozycje. Wiadomo, nie zawsze mamy czas na przygotowanie oryginalnych słodkości nie wspominając już o długotrwałym procesie tworzenia domowego ciasta francuskiego. Takie rozwiązanie jest świetną opcją 🙂

    Odpowiedz
  2. Margaretkaw  11 lutego 2016 14:28

    Wspaniały przepis, wykorzystam w Walentynki 🙂

    Odpowiedz
  3. MelaNika  11 lutego 2016 14:32

    To coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  4. esia189  11 lutego 2016 15:48

    Wszystko brzmi przepysznie. Ciasto francuskie jest dobre na każdą okazję, szczególnie, że jego przyrządzenie nie zabiera dużo czasu 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  11 lutego 2016 16:06

    Muszą smakować obłędnie!

    Odpowiedz
  6. Żanett  11 lutego 2016 16:35

    Świetny przepis, bardzo smacznie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  11 lutego 2016 17:02

    Wyglądają tak apetycznie,że z chęcią je zrobię.

    Odpowiedz
  8. martucha180  11 lutego 2016 18:11

    Nie mam siły piec, tylko jeść 🙂

    Odpowiedz
  9. Ewcia  11 lutego 2016 18:59

    Wyglądają smakowicie!

    Odpowiedz
  10. martus2833  11 lutego 2016 22:29

    Musi być pyszne

    Odpowiedz
  11. Agnieszka  12 lutego 2016 10:04

    Uwielbiam ciasto francuskie! nie ma nic lepszego jak rozpocząć dzień od pysznej kawy oraz ciasta francuskiego na słodko!

    Odpowiedz
  12. lilkawodna  13 lutego 2016 10:07

    Świetny przepis. Szybki i prosty ,a do tego bardzo smaczny. Wczoraj zrobiłam rożki według podanego przepisu i wyszły wyśmienite. Mąż zachwycony i moja córeczka też, Tyle radości i przyjemności z takiej prostej rzeczy!!!! 🙂 Polecam !

    Odpowiedz
  13. Wusia  13 lutego 2016 10:32

    Ostatnio stałam się fanką ciasta francuskiego i stale trzymam w lodówce minimum 2 opakowania.Ten przepis jest kolejnym z gatunku słodkich i z pewnością szybko go sprawdzę.Ciasto francuskie daje ogromne możliwości do inwencji twórczo-kulinarnych zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie i do tego ze względu na szybkość przygotowania jest pogotowiem w przypadku nagłych odwiedzin znajomych.

    Odpowiedz
  14. Anita  15 lutego 2016 19:49

    mm, ale bym jadła!

    Odpowiedz
  15. bbo  15 lutego 2016 21:47

    Z cukrem pudrem…

    Odpowiedz
  16. Melrose  19 lutego 2016 23:15

    Uwielbiam takie rożki! U siebie w pobliskiej piekarni kupuję z jabłkami lub z twarożkiem, ale mandarynkowych nigdy nie próbowałam. Muszę przetestować przepis bo bardzo lubię te owoce, z cynamonem na pewno będą pyszne

    Odpowiedz
  17. Patriszia  21 lutego 2016 23:13

    Na pewno pyszne 🙂

    Odpowiedz
  18. Kamczia.  24 lutego 2016 22:56

    Musze zrobić… Ktoś robił i może polecić :)?

    Odpowiedz
  19. MelaNika  6 stycznia 2017 18:45

    Na pewno super smakują 🙂

    Odpowiedz
  20. afrodyta  7 stycznia 2017 18:42

    Ciasto francuskie daje dużo możliwości…Nadzienie może być różne.Właściwie bazą jest to ciasto,a reszta to nasza wyobraźnia i preferencje smakowe.Fajnie,że są takie informacje-przepisy,bo możemy pobudzić swoją kreatywność!:-)

    Odpowiedz
  21. stokrotkapolna  18 lutego 2017 00:36

    Na pewno pyszne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany