Łatwe rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem
Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem to kolejny łatwy pomysł na słodkie co nieco na Walentynki (ale nie tylko). Oto przepis Arka Dziakowskiego (Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu)
- Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na deser: Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 kg twarogu (jak do sernika)
- 2 duże mandarynki
- 1 żółtko
- 1 łyżka budyniu waniliowego (płaska)
- ½ łyżeczki mielonej wanilii/ pasty waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mandarynki sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Skórkę oraz sok mieszamy z twarogiem, dodajemy wanilię, budyń i dosładzamy do smaku. Na płaty ciasta wykładamy masę waniliową, po połowie na każdy płat. Zawijamy jak rolady, uważając, aby nadzienie nie wypływało zbyt mocno. Schładzamy w zamrażarce ok. 10 minut. Po tym czasie rolady kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy plaster układamy na papierze do pieczenia w odstępie 2 centymetrów. Pieczemy w 200°C przez ok. 25 minut (aż się przyrumieni).
Cukier puder mieszamy z cynamonem. Oprószamy nimi wystudzone rożki.
Bardzo lubię takie szybkie propozycje. Wiadomo, nie zawsze mamy czas na przygotowanie oryginalnych słodkości nie wspominając już o długotrwałym procesie tworzenia domowego ciasta francuskiego. Takie rozwiązanie jest świetną opcją 🙂
Wspaniały przepis, wykorzystam w Walentynki 🙂
To coś dla mnie 🙂
Wszystko brzmi przepysznie. Ciasto francuskie jest dobre na każdą okazję, szczególnie, że jego przyrządzenie nie zabiera dużo czasu 🙂
Muszą smakować obłędnie!
Świetny przepis, bardzo smacznie wyglądają 🙂
Wyglądają tak apetycznie,że z chęcią je zrobię.
Nie mam siły piec, tylko jeść 🙂
Wyglądają smakowicie!
Musi być pyszne
Uwielbiam ciasto francuskie! nie ma nic lepszego jak rozpocząć dzień od pysznej kawy oraz ciasta francuskiego na słodko!
Świetny przepis. Szybki i prosty ,a do tego bardzo smaczny. Wczoraj zrobiłam rożki według podanego przepisu i wyszły wyśmienite. Mąż zachwycony i moja córeczka też, Tyle radości i przyjemności z takiej prostej rzeczy!!!! 🙂 Polecam !
Ostatnio stałam się fanką ciasta francuskiego i stale trzymam w lodówce minimum 2 opakowania.Ten przepis jest kolejnym z gatunku słodkich i z pewnością szybko go sprawdzę.Ciasto francuskie daje ogromne możliwości do inwencji twórczo-kulinarnych zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie i do tego ze względu na szybkość przygotowania jest pogotowiem w przypadku nagłych odwiedzin znajomych.
mm, ale bym jadła!
Z cukrem pudrem…
Uwielbiam takie rożki! U siebie w pobliskiej piekarni kupuję z jabłkami lub z twarożkiem, ale mandarynkowych nigdy nie próbowałam. Muszę przetestować przepis bo bardzo lubię te owoce, z cynamonem na pewno będą pyszne
Na pewno pyszne 🙂
Musze zrobić… Ktoś robił i może polecić :)?
Na pewno super smakują 🙂
Ciasto francuskie daje dużo możliwości…Nadzienie może być różne.Właściwie bazą jest to ciasto,a reszta to nasza wyobraźnia i preferencje smakowe.Fajnie,że są takie informacje-przepisy,bo możemy pobudzić swoją kreatywność!:-)
Na pewno pyszne.