Łatwe rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem
Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem to kolejny łatwy pomysł na słodkie co nieco na Walentynki (ale nie tylko). Oto przepis Arka Dziakowskiego (Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu)
- Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na deser: Rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym i cynamonem
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 kg twarogu (jak do sernika)
- 2 duże mandarynki
- 1 żółtko
- 1 łyżka budyniu waniliowego (płaska)
- ½ łyżeczki mielonej wanilii/ pasty waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mandarynki sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Skórkę oraz sok mieszamy z twarogiem, dodajemy wanilię, budyń i dosładzamy do smaku. Na płaty ciasta wykładamy masę waniliową, po połowie na każdy płat. Zawijamy jak rolady, uważając, aby nadzienie nie wypływało zbyt mocno. Schładzamy w zamrażarce ok. 10 minut. Po tym czasie rolady kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy plaster układamy na papierze do pieczenia w odstępie 2 centymetrów. Pieczemy w 200°C przez ok. 25 minut (aż się przyrumieni).
Cukier puder mieszamy z cynamonem. Oprószamy nimi wystudzone rożki.