Łatwe racuchy twarogowe

Racuszki twarogowe fot. Naturhouse

Racuszki twarogowe fot. Naturhouse

Składniki na danie: łatwe racuchy twarogowe

  • 250 gram twarogu
  • 1 jajko
  • łyżeczka miodu
  • 50 ml mleka
  • szczypta sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki mąki żytniej
  • aromat waniliowy – kropla

Sposób wykonania

Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj pozostałe składniki – tj jajko,  miód, mleko, sodę oczyszczoną, mąkę żytnią i kroplę aromatu waniliowego. Wszystko wymieszaj. Smaż placuszki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub świeżymi owocami.

 

Przepisem podzieliła się z Wami dietetyk Natalia Jurek, dietetyk z Centrum Naturhouse

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anett13  20 czerwca 2016 14:34

    Przepis wygląda rzeczywiście na łatwy, a racuchy na smakowite. Twarogowych jeszcze nigdy w życiu nie robiłam, moze to jest ten moment żeby spróbować.

    Odpowiedz
  2. Aneta  20 czerwca 2016 15:44

    Ależ to musi być pyszne! 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  20 czerwca 2016 17:50

    Przepis według mnie banalnie prosty. Zdziwiłam się nieco, kiedy przeczytałam, ze wystarczy je smażyć na teflonowej patelni i to bez dodatku tłuszczu, a nie w głębokim tłuszczu.

    Odpowiedz
  4. Joanna007  20 czerwca 2016 17:58

    Placuszki z twarogiem są pyszne – niejednokrotnie robiłam. Jednak zastanawiam się czy z tego przepisu coś wyjdzie. Mąki mało, sera dużo… Dajcie znać jak odważycie się zrobić;)

    Odpowiedz
  5. luna341  20 czerwca 2016 19:53

    Racuchó z twarogiem jeszcze nie robiłam,Na pewno przepis wyprobuję

    Odpowiedz
  6. xtina120  20 czerwca 2016 22:18

    Przepis dziecinnie prosty więc na pewno wypróbuje 😉

    Odpowiedz
  7. marrika  20 czerwca 2016 23:26

    Jutro zrobię na obiad

    Odpowiedz
  8. malgosia  21 czerwca 2016 08:46

    To jest pyszne😊

    Odpowiedz
  9. kasia87g  21 czerwca 2016 09:07

    szybko łatwo i przyjemnie!

    Odpowiedz
  10. blogujemytestujemy  21 czerwca 2016 09:55

    Bardzo ładnie i smakowicie wyglądają,aż ślinka cieknie…Nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować placuszki

    Odpowiedz
  11. Kasia  21 czerwca 2016 10:56

    Hmmm… te ze zdjęcia nie wyglądają jak przyrządzone z tego przepisu, nie widać, żeby były złożone głównie z sera. No cóż, będę musiała spróbować żeby się przekonać, może nawet jutro.

    Odpowiedz
  12. Laura  21 czerwca 2016 11:38

    Wyglądają przepysznie!

    Odpowiedz
  13. sylwiawes  21 czerwca 2016 11:51

    Muszę wypróbować ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  14. Tereniasz  21 czerwca 2016 23:31

    Pycha!

    Odpowiedz
  15. martuska665  22 czerwca 2016 10:46

    apetycznie wyglądają

    Odpowiedz
  16. Jaworka  26 czerwca 2016 19:11

    Łatwy przepis a racuszki prezentują się bardzo smacznie więc trzeba je wypróbować

    Odpowiedz
  17. Kasia  26 czerwca 2016 23:38

    LUDZIE, to jest pyszne. Dziś na kolację zrobiłam tylko troszkę zmodyfikowałam. Zamiast aromatu waniliowego to cukier wanilinowy a zamiast miodu cukier, do tego 2 jajka, nie jedno. Efekt w sumie podobny, raj dla podniebienia, od dziś moja ulubiona wersja racuchów!

    Odpowiedz
  18. dayzi  12 lipca 2016 09:57

    Zrobię takie placuszki synkowi na śniadanie, ale urozmaicę przepis przez dodanie do ciasta owoców (borówki lub porzeczki). Na pewno będzie zachwycony.

    Odpowiedz
  19. marra  13 lipca 2016 19:51

    Uwielbiam te racuszki, są pyszne 😀 Wielokrotnie je robiłam i jestem nimi zachwycona 🙂 Przepis jest prosty i szybki. Na pewno zasmakują także dzieciom.

    Odpowiedz
  20. Margaretkaw  31 maja 2018 11:59

    Bardzo lubię takie placuszki 🙂

    Odpowiedz
  21. Sławina  16 października 2018 10:38

    Niestety konsystencja okropna, za duża przewaga sera. Robione na średnim ogniu przypalają się (wina miodu).
    Niby miało byc Fit, ale musiałam dodać troche tłuszczu na patelnię.
    Co kto lubi, ale to jest chyba moj 10ty przepis na racuchy twarogowe. Zdecydowałam sie spróbować ze wzgledu na make razową…
    Prośba o podawania ilości w gramach (maka) bo po tym ze ta konsystencja placków była tak nieudana zaczęłam sie zastanawiać czy to nieodpowiednia szklanka i nad objętościami…

    Odpowiedz
  22. Ela  26 marca 2020 19:26

    Nie polecam. W misce ciasto pięknie rosło, na patelni placki zlały się ze sobą, przypaliły i siadły. Nie wiem o co chodzi i skąd pochwalne przepisy. Szkoda mi tylko zmarnowanego sera.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany