5 pomysłów na szybkie i łatwe przekąski sylwestrowe
Spis treści:
Szukasz pomysłu na menu Sylwestrowe w domu? Oto kilka podpowiedzi na łatwe przekąski sylwestrowe , które możesz zaproponować swoim gościom.
1.Włoskie panini z szynką i serem
Składniki:
- 4 sztuki chleba typu panini
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 4 plastry szynki
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 pomidory
- 100 g suszonych pomidorów
- pęczek bazylii
- oliwki czarne
- rukola
- 0,5 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
- Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr, aby nadać aromatu. Całość zmiksuj na gęstą pastę.
- Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki Knorr.
- Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki.
- Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.
- Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.
- Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką.
2. Małe sałatki makaronowe z granatem i kozim serem
(przepis autorstwa Piotr Ceranowicz)
Składniki :
Makaron Lubella Classic Świdry 400g
2 słodkie ziemniaki
2 granaty
2 piersi z kurczaka
Kozi ser pleśniowy
Garść kolendry
Sok z 2 cytryn
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, cukier
Olej
Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki. Granat
z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki.
Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.
3. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
- sałata rzymska
- tuńczyk z puszki
- Sos sałatkowy włoski Knorr
- 2 łyżki oliwek czarnych
- 4 jajka
- pęczek bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.
- Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.
- Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.
- Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.
4. Śledź w śmietanie
Składniki:
- 8 sztuk śledzi matias
- 350 ml kwaśnej śmietany 30%
- 2 opakowania Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
- cebula
- 0,5 pęczka szczypiorku
- jabłko
Sposób przygotowania:
- Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.
- Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.
- Sos sałatkowy Knorr, dla nadania wyrazistego smaku, wymieszaj ze śmietaną.
- Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.
- Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
5. Pomidory nadziewane sałatką z kuskusu
(przepis pochodzi ze strony www.zyjsmacznieizdrowo.pl)
1/4szklanki kaszy kuskus
1/4papryki czerwonej
50 gszynki konserwowej
1/2cebulki
1/2łyżki posiekanej natki pietruszki
1ząbek czosnku
2duże pomidory
sól i pieprz