Łatwe koperty szpinakowe z ciasta francuskiego

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Łatwe koperty szpinakowe z ciasta francuskiego

  • – Masło Ekstra ,,Piątnica”                1 łyżka
  • – szpinak mrożony                              500g
  • – czosnek                                          2 ząbki
  • – Śmietanka 30% „Piątnica”             2 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • – Serek wiejski 200g „Piątnica”           1szt.
  • – ciasto francuskie                1 opakowanie
  • – jajko                                                    1szt.

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (285 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...