Łatwe domowe trufle piernikowe

domowe_trufle_piernikowe

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na domowe trufle piernikowe

  • – Śmietanka 42% od OSM Piątnica           150ml        
  • – czekolada gorzka                                      2 szt.
  • – orzechy włoskie łuskane                          50g
  • – przyprawa piernikowa                              1 płaska łyżka
  • – rum                                                             50ml
  • – skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
  • – kakao, wiórki kokosowe
  • – szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i  odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (302 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  1 grudnia 2016 17:31

    Świetny przepis mam łasuchów w domu więc musze wypróbować na pewno smaczne

    Odpowiedz
  2. Aneris  1 grudnia 2016 17:49

    Proste i wygląda na to, ze i smaczne 😉
    Przekonam się jutro 😉

    Odpowiedz
  3. martucha180  1 grudnia 2016 17:52

    Trufli to ja jeszcze nie robiłam.

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  1 grudnia 2016 18:15

    Smakowite te trufle,może na świeta zrobić?

    Odpowiedz
  5. macierzanka  1 grudnia 2016 19:21

    Świetny i łatwy przepis,więc warto wypróbować.

    Odpowiedz
  6. Kaja  1 grudnia 2016 20:58

    Spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  7. Aneta  2 grudnia 2016 16:08

    Ależ to musi być pyszne! Uwielbiam kakaowe trufle *_*

    Odpowiedz
  8. afrodyta  8 grudnia 2016 12:45

    Szukałam takiego przepisu…:-)

    Odpowiedz
  9. Jaworka  19 grudnia 2016 21:38

    Ja jestem ogromnym łasuchem więc dla mnie w sam raz pychotka

    Odpowiedz
  10. marcia7  6 stycznia 2017 11:04

    smakołyki na długie zimowe wieczory

    Odpowiedz
  11. efffciaa  11 maja 2017 13:53

    Wypróbowałam ten przepis , jednak pominęłam przyprawę piernikową , a zamiast niej dodałam wanilię 🙂 wyszło mi to doskonale , przepis jest rewelacyjny 🙂 polecam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany