Łatwe domowe trufle piernikowe
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na domowe trufle piernikowe
- – Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
- – czekolada gorzka 2 szt.
- – orzechy włoskie łuskane 50g
- – przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
- – rum 50ml
- – skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- – kakao, wiórki kokosowe
- – szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!