Łatwa zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
- 1 litr bulionu drobiowego
- 300g serka topionego
- 100g chudego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Świeża pietruszka
- Oliwa
- Łyżeczka kurkumy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.
Komentarze
Bardzo łatwy a zarazem ciekawy przepis 🙂
Zgadzam się, na pewno pycha 🙂
Super przepis na jesień.
Fajny, szybki przepis, niestety dość mocno tuczący.
Wygląda na prawdę smacznie 😉
Moje smaki, uwielbiam 🙂
Prosty przepis, na dobrą zupkę rozgrzewającą.
wypróbuje 🙂
Nie przepadam za zupą serową, ale muszę przyznać, że zdjęcie bardzo zachęcające 🙂
Wygląda pysznie.
pyszna zupka 😉
Bardzo często ja robię bo dzieciaki za nią przepadają zresztą dorośli też jest bardzo smaczna
Koniecznie muszę ten przepis wypróbować!
Napewno zrobię 🙂
Ja też ja wypróbuję. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Pietruszkę jem do wszystkiego, i z wszystkim. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.