Łatwa zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

Zupa_serowa_2

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 300g serka topionego
  • 100g chudego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Świeża pietruszka
  • Oliwa
  • Łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.  Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,27 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  19 listopada 2015 09:46

    Bardzo łatwy a zarazem ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  19 listopada 2015 10:03

    Zgadzam się, na pewno pycha 🙂

    Odpowiedz
  3. bbo  19 listopada 2015 10:03

    Super przepis na jesień.

    Odpowiedz
  4. Wusia  19 listopada 2015 10:59

    Fajny, szybki przepis, niestety dość mocno tuczący.

    Odpowiedz
  5. xtina120  19 listopada 2015 11:02

    Wygląda na prawdę smacznie 😉

    Odpowiedz
  6. Margaretkaw  19 listopada 2015 13:17

    Moje smaki, uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  19 listopada 2015 14:34

    Prosty przepis, na dobrą zupkę rozgrzewającą.

    Odpowiedz
  8. framboise  19 listopada 2015 15:15

    wypróbuje 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  19 listopada 2015 15:51

    Nie przepadam za zupą serową, ale muszę przyznać, że zdjęcie bardzo zachęcające 🙂

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  19 listopada 2015 17:41

    Wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  11. edytka38  19 listopada 2015 17:43

    pyszna zupka 😉

    Odpowiedz
  12. Jaworka  19 listopada 2015 19:42

    Bardzo często ja robię bo dzieciaki za nią przepadają zresztą dorośli też jest bardzo smaczna

    Odpowiedz
  13. Agnieszka  20 listopada 2015 12:44

    Koniecznie muszę ten przepis wypróbować!

    Odpowiedz
  14. Patriszia  22 listopada 2015 23:26

    Napewno zrobię 🙂

    Odpowiedz
  15. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:35

    Ja też ja wypróbuję. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  16. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:36

    Pietruszkę jem do wszystkiego, i z wszystkim. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany