Łatwa wielkanocna sałatka wiosenna
Oto przepis na: Łatwa wielkanocna sałatka wiosenna autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, dzięki której urozmaicimy wielkanocny stół.
czas przygotowania: 1/2h
ilość porcji: 3-5
Składniki:
1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
2 pomidory
2 jaja
1 puszka kukurydzy konserwowej
miks sałat po 1/2 sztuki: lollo bianko, lollo rosso i masłowej
kilka cebulek w zalewie octowej
Przygotowanie:
1. Ugotuj dwa jaja na twardo.
2. Miks sałat umyj i osusz, porwij na kawałki i przełóż do miski sałatkowej.
3. Wystudzone jaja obierz, pokrój na ósemki i odłóż na później.
4. Odsącz kukurydzę i wraz z cebulkami wymieszaj z sałatą.
5. Pomidory obierz ze skórki i pokrój podobnie jak jajka, dodaj pomidory do sałaty.
6. Dodaj wcześniej przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu sos Knorr.
Rada: Jeśli w sałatkach składnikiem są sałaty, sos należy dodać tuż przed podaniem – im później, tym lepiej. Bowiem już po kilku minutach ocet, zioła i olej spowodują zmiękczenie liści sałaty. Wówczas nie jest ona tak chrupka i apetyczna.
7. Porcję sałaty udekoruj ósemkami jajek