Łatwa sylwestrowo – karnawałowa przekąska: Terrina z wędzonego łososia

Terrina z wędzonego łososia

Przepis na danie: Terrina z wędzonego łososia – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”  Polsat Food Network

Składniki na danie: Terrina z wędzonego łososia

  • 500g wędzonego łososia
  • 1 szklanka serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka stołowa świeżego koperku
  • 2 pieczone czerwone papryki pokrojone w paski
  • dymka cebuli pokrojona w długie paski

Przybranie

  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
  • cytryna pokrojona w łódeczki (1/8 cytryny)
  • liście sałaty
  • kapary

Przygotowanie:

  1. Pokrój połowę łososia i odstaw na bok.
  2. Wymieszaj razem śmietanę, serek śmietankowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wrzuć koperek i pokrojonego łososia.
  3. Weź formę do pieczenia 8×26 cm i wyłóż ją folią tak, by z każdej strony folia zwisała. Dno formy i jej boki wyłóż łososiem tak, by można go później zawinąć na nadzieniu.
  4. Rozsmaruj połowę nadzienia na dnie formy, połóż na to pokrojoną w paski dymkę oraz paprykę i przykryj resztą nadzienia. Zawiń w łososia.
  5. Teraz zawiń wszystko folią i odstaw na noc do lodówki. Jeśli nie na noc, to na przynajmniej 6 godzin.
  6. Rozwiń z folii i odwracając formę wyłóż na talerz.
  7. Posyp z góry szczypiorkiem i ułóż na liściach sałaty, kaparach i łódeczkach z cytryny.
  8. Najlepiej robić to danie dzień przed podaniem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (260 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...