Łatwa sylwestrowo – karnawałowa przekąska: Terrina z wędzonego łososia

Terrina z wędzonego łososia

Przepis na danie: Terrina z wędzonego łososia – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”  Polsat Food Network

Składniki na danie: Terrina z wędzonego łososia

  • 500g wędzonego łososia
  • 1 szklanka serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka stołowa świeżego koperku
  • 2 pieczone czerwone papryki pokrojone w paski
  • dymka cebuli pokrojona w długie paski

Przybranie

  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
  • cytryna pokrojona w łódeczki (1/8 cytryny)
  • liście sałaty
  • kapary

Przygotowanie:

  1. Pokrój połowę łososia i odstaw na bok.
  2. Wymieszaj razem śmietanę, serek śmietankowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wrzuć koperek i pokrojonego łososia.
  3. Weź formę do pieczenia 8×26 cm i wyłóż ją folią tak, by z każdej strony folia zwisała. Dno formy i jej boki wyłóż łososiem tak, by można go później zawinąć na nadzieniu.
  4. Rozsmaruj połowę nadzienia na dnie formy, połóż na to pokrojoną w paski dymkę oraz paprykę i przykryj resztą nadzienia. Zawiń w łososia.
  5. Teraz zawiń wszystko folią i odstaw na noc do lodówki. Jeśli nie na noc, to na przynajmniej 6 godzin.
  6. Rozwiń z folii i odwracając formę wyłóż na talerz.
  7. Posyp z góry szczypiorkiem i ułóż na liściach sałaty, kaparach i łódeczkach z cytryny.
  8. Najlepiej robić to danie dzień przed podaniem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (183 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  30 grudnia 2015 10:38

    Nigdy nie jadłam, ale wygląda bardzo smacznie i estetycznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Jaworka  30 grudnia 2015 14:49

    Łososia jadłam i tatara z niego więc i ten przysmak tez mi będzie smakował

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  30 grudnia 2015 16:41

    Ciekawy przepis warty wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  30 grudnia 2015 19:39

    Jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  5. Wusia  30 grudnia 2015 20:38

    Super przepis i wreszcie łosoś w innej postaci.

    Odpowiedz
  6. bbo  31 grudnia 2015 11:55

    A jak efektownie wygląda!

    Odpowiedz
  7. BlackMary  31 grudnia 2015 12:00

    Super przepis wypróbuje

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  31 grudnia 2015 19:05

    Smaczny i ładnie wyglądający przysmak.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  1 stycznia 2016 21:32

    Coś dla mnie, napewno by mi smakowało 🙂

    Odpowiedz
  10. Aneta  2 stycznia 2016 00:15

    Wygląda apetycznie! 🙂

    Odpowiedz
  11. Anita  7 stycznia 2016 20:00

    łosoś, mniam..

    Odpowiedz
  12. efffciaa  11 maja 2017 16:39

    Nigdy jeszcze jej nie robiłam , chociaż łososia uwielbiam 🙂 Być może kiedyś ją spróbuję i oczywiście pochwalę się wam jak mi wyszła i czy jest smaczna 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany