Łatwa sylwestrowo – karnawałowa przekąska: Terrina z wędzonego łososia
Przepis na danie: Terrina z wędzonego łososia – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” w Polsat Food Network
Składniki na danie: Terrina z wędzonego łososia
- 500g wędzonego łososia
- 1 szklanka serka śmietankowego
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
- sól i pieprz
- 1 łyżka stołowa świeżego koperku
- 2 pieczone czerwone papryki pokrojone w paski
- dymka cebuli pokrojona w długie paski
Przybranie
- 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
- cytryna pokrojona w łódeczki (1/8 cytryny)
- liście sałaty
- kapary
Przygotowanie:
- Pokrój połowę łososia i odstaw na bok.
- Wymieszaj razem śmietanę, serek śmietankowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wrzuć koperek i pokrojonego łososia.
- Weź formę do pieczenia 8×26 cm i wyłóż ją folią tak, by z każdej strony folia zwisała. Dno formy i jej boki wyłóż łososiem tak, by można go później zawinąć na nadzieniu.
- Rozsmaruj połowę nadzienia na dnie formy, połóż na to pokrojoną w paski dymkę oraz paprykę i przykryj resztą nadzienia. Zawiń w łososia.
- Teraz zawiń wszystko folią i odstaw na noc do lodówki. Jeśli nie na noc, to na przynajmniej 6 godzin.
- Rozwiń z folii i odwracając formę wyłóż na talerz.
- Posyp z góry szczypiorkiem i ułóż na liściach sałaty, kaparach i łódeczkach z cytryny.
- Najlepiej robić to danie dzień przed podaniem.