Łatwa i szybka Sałatka z nektarynką i mango
Składniki na danie: Sałatka z nektarynką i mango
- 2 nektarynki
- 1 dojrzałe mango
- 1 sałata rzymska
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4-6 łyżek sosu sojowego Kikkoman (opcjonalnie Kikkoman Less Salt)
- ½ – 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3-4 łyżki białego octu balsamicznego
- 2-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- Grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj, przepołów i usuń pestki z nektarynek. Obierz mango, wydrąż miąższ i pokrój je w kostki. Oderwij liście od sałaty, umyj je, osusz i pokrój w paski. Umyj, osusz i pokrój seler naciowy. Wymieszaj razem olej sezamowy, sos sojowy Kikkoman, pastę curry, ocet balsamiczny, sok pomarańczowy i syrop lub miód. Dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, wymieszaj składniki podrzucając miską i ułóż na talerzu. Przyozdób zieloną pietruszką, jeśli lubisz.