Latte z kurkumy – najnowszy trend w świecie kawoszy, który pokocha Twój organizm

Kurkuma i latte – z takiego połączenia może powstać wyłącznie coś smacznego oraz przede wszystkim zdrowego. Poznaj najnowszy trend i wypróbuj go w swojej kuchni, a potem podziel się z nami swoimi wrażeniami.

Z matchą, na mleku sojowym, klasyczna, albo z dodatkiem czegoś słodkiego. Wszystkie miłośniczki latte wiedzą o czym mowa – to tylko niektóre z wersji białej kawy, bez której wiele z nas nie wyobraża sobie dnia. To doskonała towarzyszka w pracy, przy pogaduszką z przyjaciółką czy w czasie kinowego seansu. Latte jest naprawdę trendy, podobnie z resztą jak zdrowy tryb życia. Dlatego z połączenia obu tych wyznaczników naszych czasów powstała latte z kurkumy. Zapytasz jak to smakuje? Odpowiadamy: nieźle.! Tak też odpowie twój organizm na dawkę zdrowej przyprawy. Podpowiadamy jak przygotować tę nowość wśród kaw. A żeby było ciekawie – ta „kawa” wcale nie musi mieć w sobie kofeiny.

źródło: www.pixabay.com

Latte z kurkumy – najnowszy trend w świecie kawoszy, który pokocha Twój organizm

Na początek należy zaznaczyć, że latte z kurkumą i kawa to dwa odrębne światy. Choć napój pobudza tak samo, jakby znalazła się w nim kofeina, jej tam wcale nie ma, a przynajmniej być nie musi. Skład tej kulinarnej nowości znanej też pod nazwą „złote mleko” bazuje bowiem na mleku kokosowym lub migdałowym, a także tłoczonym na zimno soku z kurkumy (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością). Jeżeli jednak prawdziwy kawosz zatęskni za smakiem kurkumy – do mikstury można dolać espresso. Sok można ewentualnie zastąpić przyprawą, a także urozmaicić całość dodatkami.

https://www.instagram.com/p/Bw60_jJASaj/

Nasz przepis!

Podgrzewamy mleko roślinne w rondelku z łyżką soku z kurkumy (ew. z łyżeczką przyprawy). Gdy się zagotuje dodajemy kawałeczek startego świeżego imbiru i podobnież startej kurkumy. Pozostaw chwilę na małym ogniu i dodaj łyżeczkę masła. Zdejmij z gazówki, a gdy całość lekko przestygnie, wlej łyżeczkę miodu.

https://www.instagram.com/p/BsNcLUmFOCN/

 

Dlaczego powinnyśmy dosypywać kurkumę do potraw i napojów?

Kurkuma ma ponad 150 właściwości leczniczych. Wśród nich należy wymienić na pewno wszelkie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, a także antyrakowe. Znajdzie zastosowanie w chorobach skórnych, układu oddechowego i pokarmowego, wzmacnia mięśnie, a także przyspiesza gojenie się ran. Kurkuma obniża też poziom cukru we krwi.

https://www.instagram.com/p/BwMRjaZH11h/

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (56 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. vieblonde  3 maja 2019 20:50

    Znam kurkumę dzięki mojej babci. Zawsze robi z jej dodatkiem pyszne pasty na kanapki. Do tej pory je uwielbiam od momentu mojego dzieciństwa wszędzie poznam jej zapach i smak.

    Odpowiedz
  2. malinowaja  4 maja 2019 15:48

    Brzmi bardzo kusząco i ciekawie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany