Latte z kapsułki – dlaczego warto?

Kawy mleczne cieszą się w Polsce niebywałą popularnością. Można je bez problemu dostać w kawiarniach albo zrobić w zaciszu własnego domu, korzystając np. z ekspresu na kapsułki.

Czym jest kawa latte?

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach i w przypadku kawy latte także się to sprawdza. Czy wiecie, że zamawiając we Włoszech „latte”, tak naprawdę prosicie o szklankę mleka? Słowo to bowiem po włosku oznacza właśnie mleko. Jeśli już chcemy wypić we włoskiej kawiarni caffè latte, czyli dwuwarstwową kawę z mlekiem, lub trójwarstwowe latte macchiato, musimy sprecyzować swoje oczekiwania.

Pierwszą caffè latte stworzył Amerykanin, który wiedzę dotyczącą parzenia kawy zdobywał we Włoszech. Ten barista, podobnie jak jego rodacy, twierdził, że espresso, a nawet cappuccino to zbyt mocne kawy, zasugerował więc stworzenie napoju z większą ilością mleka. Tak powstała caffè latte, czyli napój kawowy ze spienionym mlekiem, którego objętość to zwykle 240 ml.

Latte macchiato to w dosłownym tłumaczeniu z języka włoskiego „zakropione mleko” i faktycznie jest to mleko z dodatkiem aromatycznej kawy. Odpowiednio przygotowane latte macchiato umieszcza się w wysokiej, smukłej szklance i tworząc trzy warstwy: od dołu płynne mleko, następnie kawę i finalnie mleczną, puszystą piankę.

 

Jak zrobić latte?

Marzy się wam trójwarstwowa latte macchiato? Poznajcie przepis, jak zrobić latte podobne do tego w kawiarni. W klasycznym przepisie na latte macchiato najpierw należy delikatnie podgrzać 125 ml mleka (najlepiej o 3,2% zawartości tłuszczu) i spienić. Później przygotowuje się mocny napar kawowy. Do wysokiej szklanki przelewa się spienione mleko, a następnie powoli na sam środek wlewa zaparzoną kawę. Bariści pamiętają, aby kawa była cieplejsza od mleka, ponieważ dzięki temu powstaną wyraźnie odcinające się warstwy, charakterystyczne dla latte macchiato. Jeśli to dla ciebie zbyt skomplikowana procedura, to mamy dobrą wiadomość. Z kapsułkami z kawą możesz zrobić latte macchiato znacznie prościej.

 

Jak zrobić latte macchiato z kapsułek?

Kawa w kapsułkach przeznaczona jest do ekspresów, które pozwalają przygotować doskonały napój za pomocą zaledwie jednego przycisku. Jedną z takich kaw jest latte macchiato. Na przykład w ekspresie NESCAFÉ® Dolce Gusto® przygotujesz idealne, trójwarstwowe latte macchiato w bardzo prosty sposób: wystarczą dwie kapsułki, jedna dźwignia ekspresu lub przycisk na jego panelu obsługi. Jak zrobić latte z kapsułek? Potrzebujesz do tego:

  • 1 białą kapsułkę latte macchiato z dodatkiem mleka,
  • 1 czarną kapsułkę latte macchiato z kawą,
  • wodę do napełnienia zbiorniczka w ekspresie kapsułkowym.

Sposób przygotowania kawy latte macchiato w takim przypadku jest znacznie prostszy niż przy tradycyjnym przepisie, którym posługują się bariści. Wystarczy włożyć kapsułkę z mlekiem do ekspresu i ustawić odpowiedni poziom. Urządzenie przygotuje podgrzane i spienione mleko. Następnym krokiem będzie włożenie do ekspresu kapsułki z kawą i ustawienie właściwego poziomu. Kawa dopełni szklankę, w której znajdzie się już idealnie spienione mleko. Cały proces robienia kawy latte macchiato z kapsułek pozwala na przyrządzenie ulubionego napoju bez pokonywania żmudnych etapów i zbędnego bałaganu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (52 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany