Lato w słoiku, przetwory, czyli co marynują Polacy

Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni.  Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach i smak. Gdzie? Oczywiście w słoikach! 50 proc. z nich marynuje owoce i warzywa, 30 proc. robi dżemy i soki, a 20 proc. nalewki – wynika z badań marki MOSSO. Ponad 90 proc. Polek samodzielnie przygotowuje przetwory na okres zimowy. Największą popularnością cieszą się ogórki, papryka i grzyby leśne.

Przetwory

Słoiki są trendy

Warzywa są bardzo ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Aby korzystać z ich walorów przez cały rok marynujemy je w wodzie lub occie. Warzywa, które najchętniej zamykamy w słoikach to: ogórki – wybiera je aż 84 proc. badanych, papryka – 72 proc., grzyby leśne – 50 proc., pieczarki – 37 proc., gruszki – 35 proc. oraz buraki – 20 proc. Marynowane warzywa sprawdzą się zarówno do obiadu, jak też do kanapek, mięs czy sałatek. Z analiz marki MOSSO wynika, że Polacy rzadko samodzielnie przygotwują sałatki czy surówki. Po gotowe, czyli takie, które można znaleźć na sklepowych półkach, sięga aż 82 proc. z nich.

Wykres (2)Wykres 1. Najczęściej marynowane warzywa i owoce. Źródło: MOSSO

Owoce to niezasąpione uciechy lata. W zimę często brakuje nam ich smaku i zapachu. Warto zatem własnoręcznie utrwalić wspomnienie po nich w postaci dżemów czy soków. Są nie tylko zdrowsze, ale także słoik domowych konfitur czy soku może być doskonałym prezentem dla bliskich. Z badań wynika, że aż 87 proc. kobiet przygotowuje i lubuje się w dżemie truskawkowym, 75 proc. w wiśniowym i jabłkowym. Ten ostatni ułatwi nam przygotowywanie zimowej szarlotki, a zmieszany z odrobiną cynamonu równie dobrze będzie smakował zapieczony z ryżem. Inne cieszące się popularnością dżemy to: malinowy – 51 proc., porzeczkowy – 20 proc. oraz jagodowy – 10 proc.

Wykres (3)Wykres 2. Najbardziej popularne dżemy. Źródło: MOSSO

Witaminowe bomby

Podczas zimnej i szarej jesieni warto mieć po ręką witaminowe bomby, czyli domowej roboty soki. Według badanych w tej roli doskonale sprawdza się roztwór z malin – wybiera go aż 93 proc. Jest on skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Zawiera naturalny kwas salicylowy, działający napotnie, a w konsekwencji obniżający gorączkę. Polacy chętnie robią także sok z truskawek – 68 proc., wiśni – 59 proc. oraz porzeczek – 50 proc. Sok z czarnej porzeczki jest bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, jodu, kwasu foliowego, boru, wapnia i magnezu. Natomiast soki ze śliwek – 36 proc. oraz agrestu – 25 proc. poprawiają przemianę materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A mają właściwości przeciwutleniające, co opóźnia proces starzenia się skóry.

Wykres (4)Wykres 3. Najchętniej robione soki. Źródło: MOSSO

Na jesienne i zimowe wieczory sprawdzają się także nalewki. Najchętniej robioną w domowym zaciszu jest słynąca z wyrazistego smaku malinówka, którą wybiera 68 proc. badanych. Jest ona również bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Chętnie sięgamy także po nalewki z pigwy – 56 proc., wiśni – 50 proc., winogrona – 47 proc. czy brzoskwiń – 31 proc., które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.

Wykres (1)Wykres 4. Najczęściej przygotowywane nalewki. Źródło: MOSSO

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (157 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  8 października 2013 11:04

    W ogóle mnie to nie dziwi,że coraz więcej osób wraca do przygotowywania przetworów.Sama je robię,przynajmniej mam gwarancję,że nie ma w nich odrobiny chemii.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  1 maja 2015 17:27

    Interesujący artykuł.

    Odpowiedz
  3. scrabble  3 maja 2015 09:30

    Mniam, nie wyobrażam sobie nie zrobić własnych buraczków, pikantnych ogórków czy soku z aronii na zimę. 🙂

    Odpowiedz
  4. Olejnik  23 maja 2015 21:38

    Wszystko co najlepsze to własnej roboty :0

    Odpowiedz
  5. luna341  28 czerwca 2015 13:03

    Ja juz zrobiłam trochę słoikow z truskawkami

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  20 października 2015 11:12

    U mnie przetwory własnej roboty wszelkiej maści od pokoleń goszczą w spiżarni, a później królują na stole do konsumpcji. Nie wyobrażam sobie, żebym nie zaprawiała słoików. Wiem co jem, bo sama robiłam. Choćby najlepszy kupiony produkt w słoiku nie umywa się do moich wyrobów.

    Odpowiedz
  7. luna341  10 lipca 2016 19:47

    Mam swój ogród i sporo w nim warzyw i owoców.Co roku robię setki słoików dla siebie i dla rodziny .Ogórki nie tylko kiszone ale i w plasterkach z chilli i w zalewnie musztardowej .,Dżemy ,kompoty soki itp.

    Odpowiedz
  8. Adka  22 listopada 2016 14:53

    Nie mam swojego ogródka, czego bardzo żałuję, ale za to pyszne przetwory mogę kupić. Mam kilka sprawdzonych sklepów, m.in. Eterno gdzie mają konfiturę śliwkową z czekoladą i masło bananowe:)

    Odpowiedz
  9. Maya  22 grudnia 2016 22:20

    Uwielbiam robić sok malinowy… jest przepyszny, choć dla niektórych osób za słodki. Lubię dodawać go do herbatki, jest idealny na zimowe wieczory 🙂

    Odpowiedz
  10. rosanka  10 października 2018 11:18

    Bardzo smaczne są konserwowe ogórki krakus, są zawsze chrupiące i słodko kwaśne takie jak najbardziej uwielbiam, do rożnych sałatek je dodaje, są przepyszne. Sama nie robię bo czasu na to nie mam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany