Lato – czas na owocowe smoothies

Początek kalendarzowego lata już za nami. Przez kolejne dwa miesiące będziemy cieszyć się z pięknej pogody i wysokich temperatur. Gdy na dworze jest parno i gorąco przydałoby się coś na ochłodę. Tym czymś może być zimne, owocowe smoothie, które chłodzi, zaspokaja głód oraz dostarcza wielu witamin.

Co to jest smoothie?

Słowo smoothie często używane jest wymiennie z polskim słowem koktajl. Różnica polega na tym, że smoothie zazwyczaj przyrządzane jest z kruszonym lodem, bądź przed podaniem chłodzi się je w lodówce.

Smoothie truskawkowe – choć mała i niepozorna truskawka kojarzy się przede wszystkim ze słodką przyjemnością, to stanowi ona rezerwuar wielu witamin – na przykład zawiera więcej witaminy C niż kwaśna cytryna. Czerwone owoce poleca się osobom, które marzą o szczuplejszej sylwetce. Dzięki enzymowi o nazwie bromelina truskawki przyspieszają rozpad białek, a zarazem mają właściwości odtruwające i oczyszczające. W połączeniu z kefirem albo maślanką te cechy ulegają wzmocnieniu. Smoothie truskawkowe warto udekorować listkami mięty – poza przyjemnym orzeźwieniem i walorami estetycznymi ich zapach zmniejsza apetyt.

Uwaga: truskawki należą do najczęściej nawożonych owoców, dlatego najlepiej kupować je od sprawdzonych sprzedawców (nawet kosztem wyższej ceny) bądź hodować we własnym ogródku czy na balkonie. Tarasowo-balkonowe uprawy truskawek stają się w Polsce coraz popularniejsze.

Smoothie z kiwi – szczególną zaletą kiwi jest wysoka zawartość witaminy E i to w specyficznej, unikatowej formie (delta-tocomonoenol). Witamina E chroni komórki przed wolnymi rodnikami i zbyt wczesnym starzeniem się, zatem kiwi może być uważane za owoc przedłużający młodość. Witamina E jest antyoksydantem, podobnie jak witaminy C i A również obecne w tym zielonym owocu. Kiwi dostarcza organizmowi też sporą dawkę cynku, dlatego korzystnie wpływa na cerę. Maślanka, kefir lub zsiadłe mleko złagodzą smak napoju i zmniejszą jego kwasowość.

W czym przygotować smoothie?

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń do przygotowywania smoothies od prostych mikserów, po roboty wielofunkcyjne, które nie tylko zmiksuje owoce z lodem, ale również poszatkuje warzywa na sałatkę bądź przygotuje zdrowy sok. Przed zakupem urządzenia do smoothie upewnij się czy jego ostrza bez problemu skruszą kostki lodu. Porównaj także liczbę oferowanych funkcji z ceną urządzenia – często możesz mieć bowiem więcej za mniej.

Smoothie bananowe – było podobno pierwszym przygotowanym smoothie na świecie, dopiero potem próbowano miksować inne owoce. W Stanach Zjednoczonych – ojczyźnie smoothie, banana dodaje się do miksów z truskawką, borówką albo brzoskwinią jako zamiennik jogurtu lub mleka. Czasem powraca się również do klasyki – wyłącznie banan i mleko bądź jogurt. Smoothie bananowe jest wyjątkowo sycące, a poza dużą ilością potasu zawartego w bananach dostarcza także wielu minerałów oraz bogaty zestaw witamin z grupy B.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,66 z 5)
loading... zapisuję głos...