Latem zwróćmy uwagę na naszą dietą – co warto jeść w upalne dni?

W końcu nadchodzą upały! Nie zapominajcie, że lato to, w którym każdy organizm potrzebuje jeszcze więcej energii do radzenia sobie z wysokimi temperaturami. Aby nie zabrakło nam sił do aktywnego spędzenia wakacji, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na naszą dietę!

 

Oczywista oczywistość!

Pij wodę! Przypominania o tym, nigdy nie za wiele.Upały powodują zwiększoną potliwość i utratę drogocennych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te uzupełnimy pijąc wodę mineralną. U dorosłego człowieka zawartość wody w organizmie wynosi około 60% składu ciała. Dlatego pamiętajcie, aby szczególnie latem wypijać przynajmniej 2,5 litra płynów w ciągu dnia. Najlepiej czystej wody!

Zrezygnuj z ciężkich potraw!

Szczególnie teraz warto zrezygnować z niezdrowych, ciężkich posiłków. Dietetycy radzą, aby w upalne dni stosować dietę  niskokaloryczną. Warto sięgać szczególnie po owoce i warzywa, bo lekkie dania –jak sałatki i surówki, czy smaczne chłodniki, doskonale zaspokajają głód, jednocześnie nie obciążając żołądka i  i dając uczucie sytości.

Smaczne przekąski!

Jeżeli lubicie aktywny wypoczynek, to nie zapominajcie o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej dawki produktów bogatych w witaminy i minerały. Sięgając po przekąski, odrzućcie ciężko strawne chipsy i zastąpcie je np. chrupiącymi plasterkami owoców i warzyw np. Crispy Natural. Takie naturalne i smaczne przekąski są idealnym źródłem błonnika i możesz je zawsze mieć pod ręką… również na plaży!

Pamiętajcie, że lato trwa tylko kilka tygodni, a upały zdarzają się u na rzadko. Dlatego zamiast narzekać na zbyt wysokie temperatury, zadbaj o zdrową dietę, byś mogła cieszyć się aktywnym wypoczynkiem pełnym słońcu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  5 lipca 2014 16:22

    Latem nie potrzeba tyle energii więc i lżejsza dieta potrzebna.

    Odpowiedz
  2. martucha180  5 lipca 2014 18:53

    Tak też robię!

    Odpowiedz
  3. bbo  5 lipca 2014 19:51

    Bez tłustego i ciężkiego jedzenia.

    Odpowiedz
  4. as_sa  6 lipca 2014 22:41

    W upalne dni jakoś tak odruchowo jem lekkie posiłki rezygnując z mięsnych czy tych bardziej sycących na rzecz owocó i warzyw, z piciem wody niestety brak mi systematyczności i ciągle zapominam by pić jej min 2 litry w ciągu dnia

    Odpowiedz
    • karr96  25 kwietnia 2017 14:14

      Latem nawet nie ma ochoty na „ciężkie” jedzenie, ale może to i dobrze 😀

      Odpowiedz
  5. karr96  25 kwietnia 2017 14:13

    Woda jest Pyszna i zdrowa i jeszcze metabolizm wspomaga. Warto poczytać sobie książkę odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii

    Odpowiedz
  6. kasiadrozdz  19 września 2017 18:54

    Zdrowa, letnia dieta powinna składać się z białka, węglowodanów i nienasyconych tłuszczów w odpowiednich proporcjach, a także oczywiście witamin i minerałów. Odchudzanie latem jest łatwiejsze, bo organizm sam broni się przed zbędnymi kaloriami.

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  19 września 2017 18:54

      Letnia dieta odchudzająca jest bardzo przyjemna – świeże owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki, a panujące upały sprawiają, że łatwiej jest zapanować nad apetytem. Sprawdź, na co powinnaś zwracać uwagę, decydując się na odchudzanie w lecie.

      Odpowiedz
      • kasiadrozdz  19 września 2017 18:55

        Dieta na lato: jedz białko, ale w mniejszych ilościach
        Białko stanowi jedynie zapasowe źródło energii, na wypadek gdyby skończyły się węglowodany. Nadmiar białka organizm magazynuje w postaci dodatkowych kilogramów, dlatego należy je spożywać tylko w niewielkich ilościach.

        Odpowiedz
        • kasiadrozdz  19 września 2017 18:55

          Źródłem białka w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Lepsze jest białko roślinne, nie zawiera tłuszczu, a ma dużo błonnika (zwłaszcza rośliny strączkowe, np. fasola, groch, soja). Wybieraj chude mleko i jego przetwory (0,5 proc.). Mięso jest nam potrzebne, jednak w niewielkich ilościach.

          Odpowiedz
          • kasiadrozdz  19 września 2017 18:56

            Dostarcza białka, ale też dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i kalorii. Najmniej kalorii jest w cielęcinie i mięsie drobiowym. Wołowina, choć bogata w witaminę B12 i A, cynk i żelazo, ma wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Wieprzowina dostarcza dużo białka i najlepiej przyswajalne żelazo, ale jest kaloryczna i ciężkostrawna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany