Przepis na: Lasagne Verde

Lasagne-Verde

Składniki na danie – Lasagne Verde:

  • ¼ szklanki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 430 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Green Jalapeño  Pepper Sauce
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g mielonego indyka
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (425 g) sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
  • 12 płatków lasagne bez gotowania
  • 1 opakowanie (225 g) startej mozzarelli
  • ¼ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

Sos:  Roztop masło w dwulitrowym rondlu na średnim gazie. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj bulion z kury, mleko i zielony sos TABASCO®. Podgrzej do zgęstnienia
i zagotowania całości, często mieszając.

Na nadzienie, na patelni o średnicy 30 cm podgrzej olej na średnim gazie. Dodaj indyka, cebulę, sos sojowy Kikkoman i smaż, aż mięso się zrumieni, często mieszając. Dodaj zielony sos TABASCO® i sól. W małej misce wymieszaj ser ricotta, jajko i pietruszkę. Natłuść brytfannę o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmaruj na dnie 1 szklankę sosu. Ułóż w brytfannie 3 płaty lasagne. Na płatach rozsmaruj 1/3 nadzienia z indyka, 1/3 ricotty, 1/4 mozzarelli i 1/4 pozostałego sosu. W ten sam sposób ułóż dwie kolejne warstwy. Na wierzchu połóż pozostałe 3 płaty lasagne. Posmaruj resztą sosu. Posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem. Przykryj lasagne folią i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy całość będzie gorąca i zacznie kipieć. Przed podaniem odczekaj 5 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  2 marca 2015 09:35

    Nie jadłam jeszcze prawdziwej lasange

    Odpowiedz
  2. bbo  2 marca 2015 10:57

    Najbardziej lubię sporządzone przez siebie. Nie ze względu na smak (nie uważam się aż za taka dobrą kucharkę), ale mam pewność, że mięso jest bardzo dobrze przesmażone. Na surowe mam fobię.

    Odpowiedz
  3. Jolanta Kopp  2 marca 2015 14:36

    pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  2 marca 2015 18:18

    Pycha. Bardzo apetyczne danie.

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  3 marca 2015 09:16

    Ja bardzo często robię lazagne. Niestety ten przepis jest zaostry dla dzieci.

    Odpowiedz
  6. magella87  7 marca 2015 17:00

    Bardzo lubie lazanie 🙂

    Odpowiedz
  7. Sylwia  17 marca 2015 19:32

    kurcze no muszę spróbować. Jeszcze nigdy nie jadłam

    Odpowiedz
  8. joanna252  19 lutego 2016 23:50

    Zjem na pewno mniam 🙂

    Odpowiedz
  9. Ewcia  2 kwietnia 2016 12:22

    Pysznie wygląda 😀

    Odpowiedz
  10. Joanna007  2 kwietnia 2016 15:41

    Przekombinowana trochę ta lazania;/ Lazanię najbardziej lubię w jej tradycyjnej wersji, a robię ją dzień przed podaniem bo odgrzewana smakuje najlepiej;)

    Odpowiedz
  11. Aneta  13 czerwca 2016 16:48

    Kocham lasagne! *_*

    Odpowiedz
  12. sandra  10 sierpnia 2016 22:26

    Uwielbiam lasagne ten przepis też muszę koniecznie wypróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany