Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

fot. Lubella

Lasagne to potrawa, która sprawdza się w wielu sytuacjach. Oto nowatorski przepis na lasagne z curry i mlekiem kokosowym. Autorem przepisu jest Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella

Składniki na danie: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

  • Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania
  • mozarella 300g
  • bakłażan 1 sztuka
  • duża cukinia 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • imbir
  • kolendra 1 pęczek
  • pomidory krojone Łowicz 1 puszka
  • mleko kokosowe 2 puszki
  • olej rzepakowy
  • masło 3 łyżki
  • curry w proszku 4 łyżki
  • mąka Lubella 3 łyżki

sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania   

  1. Na pierwszy ogień…

Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.

  1. W międzyczasie…

Masło przesmaż z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.

  1. To już prawie meta!

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu daj resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

Brawo! Udało się zrobić inspirujące i pyszne danie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (90 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. edytka38  24 sierpnia 2017 14:50

    Super przepisik 🙂

    Odpowiedz
  2. Wusia  24 sierpnia 2017 15:12

    Wygląda na pychotkę!Warto spróbować.

    Odpowiedz
  3. martucha180  24 sierpnia 2017 18:22

    Ciekawe połączenie smaków

    Odpowiedz
  4. Aneta  8 września 2017 12:11

    Ja jednak wolę klasyczne lasagne 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  11 października 2017 14:19

    Gdyby zamiast makaronu został użyty ryż przepis z powodzeniem mógłby zostać za pochodzący z Azjatyckich stron . Wygląda ciekawie , ale ja jednak wolałabym go w wersji z ryżem .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.