Kwiecień miesiącem kanapki „ Grilled cheese ”!

„ Grilled cheese ”Znasz kanapkę „ Grilled cheese ”? To niezwykle popularna w Ameryce, a zarazem prosta grillowana kanapka z serem żółtym. Podobno jej pierwsze wersje sięgają korzeniami prastarych receptur, które można znaleźć już w starożytnych rzymskich książkach kucharskich. Nowoczesna forma grillowanego sandwicza stała się popularna w Ameryce w latach 20 – tych XX wieku, do dziś nie wiadomo kto był jej pomysłodawcą. W Ameryce „Grilled cheese” jest tak lubiana, że kwiecień został ogłoszony narodowym miesiącem tej kanapki. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Sława grillowanej kanapki rozpoczęła się w latach 20 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych i rosła wraz ze zbliżającym się Wielkim Kryzysem. Ta popularność wynikała z powszechnej dostępności składników kanapki oraz ich niewygórowanych cen. Kanapki „Grilled cheese” były więc nie tylko ekonomiczne, ale także proste do wykonania i bardzo smaczne. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60-tych ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę. – Tym prostym sposobem kanapka stała się bardziej sycąca, a ponadto mieściła się w niej większa ilość nadzienia. Zaczęto serwować ją w towarzystwie zupy pomidorowej – był to standardowy amerykański zestaw na lunch. Pierwsze tradycyjne „Grilled cheese” składały się z jasnego pieczywa i sera, a przyrządzało się je podsmażając na patelni – co dalej jest praktykowane. Dziś mamy niezliczoną ilość wersji tej sławnej kanapki, właściwie można ją przygotować w zależności od upodobań. Możemy wykorzystywać różne rodzaje pieczywa oraz eksperymentować z rozmaitymi rodzajami żółtego sera. Świetnie sprawdza się gouda, ponieważ jest to ser, który bardzo dobrze się topi i jest ciągnący. Przysmak można urozmaicić świeżymi warzywami: pomidorami, cebulą, porem, liśćmi szpinaku, a także wędliną – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Aby przygotować kanapkę „ Grilled cheese ” musimy podsmażyć ją na patelni albo zapiec w opiekaczu lub piekarniku.

 

Przygotuj pyszną kanapkę „ Grilled cheese ” z pomidorami i liśćmi szpinaku:

Składniki:

• kilka kromek chleba graham
• 12 plastrów pomidora
• opakowanie żółtego sera
• świeże liście szpinaku
• masło
• sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku. Całość dopraw pieprzem i solą do smaku. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  14 lipca 2013 17:10

    Często robię takie kanapki,za każdym razem dodaję inne składniki.Pyszne są.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  21 kwietnia 2015 14:11

    Fajny pomysł. Coś nietypowego.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  8 kwietnia 2016 11:10

    Bardzo ciekawy pomysł , kojarzy mi się on nieodłącznie ze słowacką potrawą „prażonym serem” , którą uwielbiam i zawsze jak jedziemy przez Słowację musimy wstąpić na serek 🙂

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  10 maja 2016 18:09

    Robię takie kanapki , ale z chleba tostowego i dodaje różne dodatki. następnym razem spróbuję zrobić ta wersję 🙂

    Odpowiedz
  5. as_sa  6 lipca 2016 19:52

    Wygląda niesamowicie smacznie 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany