Kwasy Omega-3: jak działają i gdzie ich szukać
Zbyt rzadkie spożywanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 grozi wieloma chorobami. Niedobór tych kwasów ma również niekorzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie mózgu, zwłaszcza u dzieci i młodzieży.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 nie są produkowane w organizmie, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. A z tym bywa różnie. Dietetycy zgodnie twierdzą, że Polacy wciąż spożywają za mało pozytywnych kwasów tłuszczowych. Nie jest to dobra wiadomość.
Skutki niedoboru
Badania przeprowadzone z udziałem dzieci i noworodków pokazały, że niedobór pozytywnych kwasów tłuszczowych niesie szczególne zagrożenie w pierwszych latach życia. Niemowlęta, u których stwierdzono niski poziom Omega-3 były narażone na zaburzenie widzenia i spowolnienie rozwoju. Dowiedziono także, że niewłaściwa dieta może sprawić kłopoty w kolejnych etapach edukacji, np. przy przyswajaniu wiedzy, przekazywaniu informacji, przejawianiu kreatywności.
Osoba dorosła, w pożywieniu której zabrakło produktów bogatych w kwasy Omega-3, zauważy u siebie obniżoną odporność. Często pojawiające się infekcje są pierwszym objawem niedoboru pozytywnych kwasów. To jednak nie koniec. Braki w równym stopniu są odczuwane przez układ sercowo-naczyniowy, krwionośny, pokarmowy, nerwowy i system hormonalny. Osoby starsze szczególnie narażone są na udar lub zawal.
W jakich produktach
Instytut Żywności i Żywienia podaje, że jedną z możliwości poprawy sposobu żywienia jest spożywanie większej ilości ryb. Łosoś, tuńczyk, sardynki oraz skorupiaki są produktami zawierającymi stosunkowo dużą ilość pozytywnych kwasów tłuszczowych.
Ponadto Omega-3 obecne są w: tofu, migdałach, orzechach włoskich. Zawierają je również niektóre oleje roślinne: lniany, arachidowy, rzepakowy.
Dietetycy twierdzą jednak, że aby stale uzupełniać braki w organizmie, należałoby spożywać rybne dania co najmniej dwa razy w tygodniu. Najczęściej jest to niemożliwe, biorąc pod uwagę nasze uwarunkowania geograficzne i kulturowe. Stąd, specjaliści zalecają dostarczanie do organizmu kwasów Omega-3 w postaci suplementów diety.
Korzystnie wpływa
Kwasy Omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i przyspieszają odbieranie bodźców nerwowych. Jako składnik siatkówki oka, korzystnie wpływa również na wzrok. Badania dowodzą, że osoby spożywający więcej niż jeden rybny posiłek w tygodniu mają o połowę mniejsze ryzyko śmierci z powodu zawału. Omega-3 rozrzedzają krew, zapobiegając powstawaniu zatorów i zakrzepów. Ułatwiają także wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w leczeniu osteoporozy. Ostatnie badania potwierdzają również, że kwasy Omega-3 zapobiegają alergiom i wspomagają ich leczenie.