Kwaśnica na żeberkach
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Kwaśnica na żeberkach
- – wędzone żeberka – 50 dag
- – słonina – 10 dag
- – Rosół wołowy Knorr – 1 sztuka
- – kiszona kapusta – 50 dag
- – marchewka – 1 sztuka
- – pietruszka – 1 sztuka
- – cebula – 1 sztuka
- – ząbek czosnku – 1 sztuka
- – kilka ziaren ziela angielskiego
- – liść laurowy – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Wędzone żeberka zalej w dużym garnku około 1,5 l zimnej wody i powoli zagotuj.
- Do wywaru wrzuć jedną kostkę rosołową Knorr wołową, by podkreślić jego smak.
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę warzywa: marchew i pietruszkę. Wrzuć je do zupy wraz z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym oraz poszatkowaną kiszoną kapustą. Całość gotuj dotąd, aż warzywa i żeberka będą miękkie.
- Mięso żeberek powinno z łatwością odchodzić od kości. Wyjmij je z zupy, obierz z kości, a kawałki wędzonki wrzuć z powrotem do wywaru.
- Zupę przypraw sporym ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Ponownie całość zagotuj.
- W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę ze słoniną. Powstaną w ten sposób złociste skwarki, które należy wrzucić do zupy na sam koniec gotowania. Kwaśnicę serwuj z kawałkiem chleba, grzankami czosnkowymi lub ugotowanymi osobno ziemniakami.