Kwas foliowy w ciąży. Dlaczego warto wiedzieć, czy dobrze go przyswajasz?
Ze statystyk wynika, że nawet co druga Polka może być posiadaczką mutacji genu MTHFR, która zaburza wchłanianie kwasu foliowego w organizmie i powoduje niedobór tej cennej dla zdrowia witaminy. W przypadku tych kobiet dobrze przyswajalny będzie tylko specjalnie przetworzony kwas foliowy.
Skąd będziesz wiedzieć jaki kwas foliowy jest dla ciebie najlepszy – odpowiedzi udzielą badania DNA
Badania te są bardzo proste. Zaleca się je przede wszystkim kobietom w ciąży, jak i tym paniom, które macierzyństwo mają dopiero w planach, ponieważ niedobór kwasu foliowego może mieć wpływ na cały przebieg ciąży. Z tego powodu, istotnym wskazaniem do przeprowadzenia testu są również przebyte poronienia. Dzięki nim kobieta może zacząć stosować taki preparat, który pomoże jej uzupełnić braki kwasu foliowego. Warto bowiem wiedzieć, że organizm kobiety z mutacją w genie MTHFR jest w stanie przyswoić kwas foliowy jedynie w formie zmetylowanej, czyli takiej, która została wcześniej specjalnie przetworzona, aby mogła się wchłonąć.
Na wpływ mutacji genu MTHFR na ciążę zwraca uwagę również Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Niestety wiele kobiet nawet nie wie, że taką mutację posiada, bo nie objawia się ona w żaden widoczny sposób. Profilaktyczne przyjmowanie metafoliny jeszcze przed wykonaniem badania genetycznego nie ma sensu, bo jest ona dużo droższa od normalnego kwasu foliowego i zażywanie jej przez cały okres ciąży może kosztować nas więcej niż samo badanie.
Kwas foliowy w ciąży – dlaczego przyszłe mamy potrzebują go więcej
Kwas foliowy bierze udział w procesie naprawy i syntezy materiału genetycznego. Jego niedobór może spowodować, że w DNA dziecka powstaną błędy i maluch ostatecznie urodzi się chory, np. będzie miał zespól Downa, rozszczep kręgosłupa, albo bezmózgowie. Kwas foliowy uczestniczy również przy produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek). Dlatego utrzymany na właściwym poziomie zabezpiecza przyszłą mamę przed anemią. Ze względu na zbawienny wpływ kwasu foliowego na zdrowie matki i dziecka zaleca się, aby suplementować go już 3 miesiące przed zapłodnieniem. Przyjmując 0,4 mg kwasu foliowego dziennie można zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się tych wad u dziecka nawet o 70%.
Co takiego robi mutacja genu MTHFR, że nie przyswajasz kwasu foliowego
Zadaniem genu MTHFR jest przetworzenie kwasu foliowego do takiej formy, którą nasz organizm będzie w stanie wykorzystać. Jeśli jest on wadliwy cały mechanizm zaczyna zawodzić. Przy mutacji genu MTHFR dostarczany do organizmu kwas foliowy nie przyswaja się właściwie, co skutkuje jego niedoborem. To może z kolei przyczynić się do powstania wady genetycznej u dziecka, w tym zespołu Downa, anemii megaloblastycznej u matki, a nawet wywołać poronienie.
Kwas foliowy – gdzie go szukać
Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać kwasu foliowego, dlatego musi on pochodzić z zewnątrz. Na szczęście możemy go dostarczać z pożywieniem. Jeśli chcemy utrzymać prawidłowy poziom kwasu foliowego nasza codzienna dieta powinna obfitować przede wszystkim w zielone warzywa – szpinak, sałatę, brokuły, groszek, natkę pietruszki. Dużo kwasu foliowego mają też buraki, kurze jaja, rośliny strączkowe, badany i owoce cytrusowe, w tym pomarańcze.
Autor: Natalia Jeziorska, testDNA