Kwas Bołotowa z zielem glistnika – domowy lek oczyszczający organizm i przyspieszający odnowę komórek

Coraz bliżej do wiosny, a to oznacza, że już niedługo przyroda obdaruje nas świeżymi skarbami wspomagającymi dbanie o zdrowie i urodę. Warto więc już teraz zapoznać się z najlepszymi prozdrowotnymi recepturami, by zdążyć na czas rozpakować prezenty od matki natury. Dziś przedstawiamy Wam jedną z najbardziej godnych uwagi propozycji – Kwas na bazie glistnika jaskółczego ziela wynaleziony przez wybitnego rosyjskiego biologa, chemika i wynalazcę – Borysa Bołotowa!

Spis treści:

Jaskółcze ziele to niepozorna bylina z rodziny makowatych o żółtych kwiatkach, charakterystycznych listkach i żółtopomarańczowym, mlecznym soku zamkniętym w łodygach. Przez wieki stosowany w medycynie chińskiej i europejskim ziołolecznictwie ludowym, w ostatnich latach glistnik stał się nieco zapomniany, a nawet zaczął być odrzucany przez wzgląd na możliwe efekty uboczne jego zażywania. Jest to jednak niesłuszne, gdyż odpowiednio spreparowany może mieć nieocenione zdrowotne korzyści. Przedstawiamy Wam przepis na Kwas Bołotowa, który pozwala wyzyskać maksimum pozytywnych właściwości tego ziela!

Kwas Bołotowa

kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pixabay.com (pharmacy-2979444_640; greater-celandine-874723_640)

Kwas Bołotowa z zielem glistnika – domowy lek oczyszczający organizm i przyspieszający odnowę komórek

Borys Bołotow to uczony wynalazca, fizyk, chemik i wybitny biolog, który poświęcił pracy naukowej całe życie. Już na początku lat 70. odkrył znaczenie komórek macierzystych (które nazywał „komórkami liderami”) i wskazywał na ich wagę dla utrzymania zdrowia i przedłużenia życia. Opracował teorię odmładzania organizmu na poziomie komórkowym oraz leczenia chorób degeneracyjnych, ratując m.in. palce rąk i stóp u pacjenta, który po odmrożeniu nabawił się gangreny. Uważał, że ludzie są w stanie wyleczyć się z każdej choroby. Wystarczy odbudować płynne środowisko organizmu z jego florą bakteryjną i usunąć stare komórki, by zastąpić je nowymi. Jednym z najskuteczniejszych środków do osiągnięcia tego stanu jest jego zdaniem sfermentowany kwas na bazie glistnika.

I rzeczywiście na wielu forach tak polsko-, jak i rosyjskojęzycznych znaleźć można dziś świadectwa osób, którym mikstura ta pomogła uporać się z ciężkimi chorobami. Kierując się tym faktem, postanowiliśmy zamieścić przepis także na naszej stronie z nadzieją, że okaże się on pomocny również naszym czytelniczkom.

 

Kwas Bołotowa z glistnika – przepis

Składniki:

  • 3 litry przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
  • szklanka świeżego glistnika (jaskółczego ziela)
  • łyżka kwaśnej śmietany (nieoceniona będzie prawdziwy, wiejski produkt; śmietana musi bowiem zawierać żywe kultury bakterii)
  • szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Wlej wodę do dużego czystego i wyparzonego uprzednio słoika. Wsyp cukier i łyżkę śmietany. Wymieszaj miksturę, by jak najdokładniej rozpuścić składniki. Umyte ziele glistnika rozdrobnij i umieść w samodzielnie przygotowanym woreczku z uprzednio wygotowanej gazy. Woreczek obciąż i wrzuć do środka słoika. Powinien być na tyle ciężki, by opaść na dno i tam pozostać. Uwaga: do obciążenia Bołotow polecał czarny krzemień (jako dodatkowe źródło kwasu krzemowego). Obciążnikiem może być jednak także czysty kamień, coś szklanego lub ceramicznego. Nie używaj do tego celu metalu! Słoik nakryj gazą zwiniętą w 2-3 warstwy i umocowaną za pomocą gumki recepturki. Odstaw słoik w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. W międzyczasie regularnie zaglądaj jednak do słoika i zbieraj tworzący się na kwasie kożuch.

Po tym czasie Kwas Bołotowa będzie gotowy. Prawidłowo przygotowany powinien mieć jasnożółty odcień, lekko gazowaną formę i owocowy zapach. Jego smak będzie zaś orzeźwiający, owocowy, z delikatną nutką goryczki. Wielu osobom kojarzy się nawet z popularnym napojem Fanta. Ze słoika z gotowym kwasem należy odlać litr płynu do picia i umieścić odlaną część w lodówce. Resztę trzeba jednak uzupełnić litrem wody z rozpuszczoną w środku 1/3 szklanki cukru (będzie to pożywka dla bakterii). Po 4 dniach kwas znowu sfermentuje. Czynność tę można przeprowadzić 3 razy.

https://www.instagram.com/explore/tags/kwasbolotowa/

 

Jak stosować Kwas Bołotowa?

www.pixabay.com

Kurację Kwasem Bołotowa należy podzielić na 2 etapy:

Etap 1: Trwa 2 tygodnie. W tym czasie należy trzy razy dziennie przyjmować 100 ml kwasu, najlepiej do posiłków.

Uwaga: pierwszego dnia powinniśmy sprawdzić czy kwas na pewno nam służy. Dla pewności, możemy więc zacząć od małej dawki – 1 łyżki stołowej wypijanej 3 razy dziennie.

Etap 2: Trwa 30 dni. W tym okresie należy raz dziennie przyjmować 100 ml kwasu.

 

Efekty przyjmowania Kwasu Bołotowa

kwas bołotowa

www.pixabay.com

Dzięki silnemu działaniu pałeczek kwasu mlekowego i enzymom glistnika, które wspierają wydalanie soli oraz usuwanie z organizmu metali ciężkich, lek opracowany przez Bołotowa przynosi tak wiele korzyści, że trudno wymienić je wszystkie. Do najczęściej potwierdzanych należy zaliczyć:

  • Odmłodzenie i regeneracja całego organizmu, co objawia się lepszym wyglądem skóry, szybszym wzrostem włosów i paznokci, a także lepszymi wynikami badań krwi.
  • Oczyszczenie przewodu pokarmowego ze złogów i szkodliwych substancji. Ustąpienie zaparć i odbudowanie się flory bakteryjnej, na przykład po antybiotykach.
  • Oczyszczenie układu oddechowego – ustąpienie kataru (także przewlekłego), kaszlu, stanów zapalnych oskrzeli i zatok.
  • Znacząca poprawa przy chorobach układu moczowego i układu rozrodczego.
  • Poprawa krążenia i pracy serca.
  • Lepsza odporność i dobre samopoczucie.

Oprócz spożywania, kwas może być również stosowany do podmywania się przy infekcjach intymnych, do nacierania skóry z problemami dermatologicznymi oraz do zdrowotnych kąpieli.

Nie powinien być natomiast przyjmowany przez osoby chorujące na białaczkę, jaskrę, chorobę wrzodową, choroby wątroby lub cukrzycę. Nie zaleca się go również kobietom w ciąży.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  18 lutego 2020 17:02

    Dobrze wiedzieć.

    Odpowiedz
  2. agasam9  18 lutego 2020 22:31

    nie znałam, ale cieszę się, że przeczytałam

    Odpowiedz
  3. Ewcia  20 lutego 2020 10:19

    Wow 🙂 warto spróbować!

    Odpowiedz
    • agasam9  20 sierpnia 2023 22:03

      zgadzam się 🙂

      Odpowiedz
  4. Ewelina  20 lutego 2020 22:04

    Świetny artykuł

    Odpowiedz
  5. Pola  12 września 2020 10:53

    Piłam. smakował.
    na zdjeciu kwiaty kaczeńca, zmyłka.

    Odpowiedz
    • sailena  15 marca 2023 11:17

      to nie jest kaczeniec a ziarnopłon wiosenny

      Odpowiedz
  6. Robert  1 października 2021 22:24

    W przepisie książki Bołotowa nie jest 3 litry wody, tylko 3 litry serwatki mlecznej. Sprawdźcie w książce. Z wody nie „udał” mi się kwas, tylko z serwatki.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Iwona  3 października 2021 07:41

    Enzymy z glistnika robi się na bazie serwatki koziej, w ostateczności krowiej i to też tej szczęśliwej krowy. Jak można wypisywać takie bzdury.

    Odpowiedz
  8. Julieta  20 maja 2022 08:57

    A ja robię na wodzie i swojskiej śmietanie, i mi się udaje 🙂

    Odpowiedz
  9. Lidia  23 maja 2022 23:43

    A mnie wyszedł bardzo gorzki, dlaczego? Czy mogę go pić czy zrobić lepiej nowy a ten wylać?

    Odpowiedz
  10. Małgorzata  10 czerwca 2022 07:02

    Wg farmaceutki która została zielarką , Pani Basi Kazany, zakwas przygotowuje się nie na wodzie ale na serwatce z łyżką śmietany i glistnikiem. Można znaleźć film na you tube .Używam taki zakwas od ponad tygodnia i zaczynam odczuwać pozytywnie skutki, czyli poprawa stanu skóry, zniknęły problemy z zatokami, refluks się wycofuje. Polecam zażywać.

    Odpowiedz
  11. Małgorzata  10 czerwca 2022 07:04

    Prawdopodobnie coś jest nie tak, bo ten który ja zażywam ma smak lekko kwaśny i jest smaczny. Robiła go dla mnie Pani która zajmuje się zielarstwem.

    Odpowiedz
  12. Magdalena  22 sierpnia 2023 20:13

    Nie słyszałam o tym

    Odpowiedz
  13. Midas  8 marca 2024 02:14

    ściema . oszukany skład , nie tak jak w książce . nie pokażą ludziom prawdy . jak chcecie prawdziwy zakwas Bołotowa to tylko z jego książki .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany