Kwas Bołotowa z zielem glistnika – domowy lek oczyszczający organizm i przyspieszający odnowę komórek

Coraz bliżej do wiosny, a to oznacza, że już niedługo przyroda obdaruje nas świeżymi skarbami wspomagającymi dbanie o zdrowie i urodę. Warto więc już teraz zapoznać się z najlepszymi prozdrowotnymi recepturami, by zdążyć na czas rozpakować prezenty od matki natury. Dziś przedstawiamy Wam jedną z najbardziej godnych uwagi propozycji – Kwas na bazie glistnika jaskółczego ziela wynaleziony przez wybitnego rosyjskiego biologa, chemika i wynalazcę – Borysa Bołotowa!

Jaskółcze ziele to niepozorna bylina z rodziny makowatych o żółtych kwiatkach, charakterystycznych listkach i żółtopomarańczowym, mlecznym soku zamkniętym w łodygach. Przez wieki stosowany w medycynie chińskiej i europejskim ziołolecznictwie ludowym, w ostatnich latach glistnik stał się nieco zapomniany, a nawet zaczął być odrzucany przez wzgląd na możliwe efekty uboczne jego zażywania. Jest to jednak niesłuszne, gdyż odpowiednio spreparowany może mieć nieocenione zdrowotne korzyści. Przedstawiamy Wam przepis na Kwas Bołotowa, który pozwala wyzyskać maksimum pozytywnych właściwości tego ziela!

Kwas Bołotowa

kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pixabay.com (pharmacy-2979444_640; greater-celandine-874723_640)

Kwas Bołotowa z zielem glistnika – domowy lek oczyszczający organizm i przyspieszający odnowę komórek

Borys Bołotow to uczony wynalazca, fizyk, chemik i wybitny biolog, który poświęcił pracy naukowej całe życie. Już na początku lat 70. odkrył znaczenie komórek macierzystych (które nazywał „komórkami liderami”) i wskazywał na ich wagę dla utrzymania zdrowia i przedłużenia życia. Opracował teorię odmładzania organizmu na poziomie komórkowym oraz leczenia chorób degeneracyjnych, ratując m.in. palce rąk i stóp u pacjenta, który po odmrożeniu nabawił się gangreny. Uważał, że ludzie są w stanie wyleczyć się z każdej choroby. Wystarczy odbudować płynne środowisko organizmu z jego florą bakteryjną i usunąć stare komórki, by zastąpić je nowymi. Jednym z najskuteczniejszych środków do osiągnięcia tego stanu jest jego zdaniem sfermentowany kwas na bazie glistnika. 

I rzeczywiście na wielu forach tak polsko-, jak i rosyjskojęzycznych znaleźć można dziś świadectwa osób, którym mikstura ta pomogła uporać się z ciężkimi chorobami. Kierując się tym faktem, postanowiliśmy zamieścić przepis także na naszej stronie z nadzieją, że okaże się on pomocny również naszym czytelniczkom.

 

Kwas Bołotowa z glistnika – przepis

kwas bołotowa

www.pixabay.com

Składniki:

  • 3 litry przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
  • szklanka świeżego glistnika (jaskółczego ziela)
  • łyżka kwaśnej śmietany (nieoceniona będzie prawdziwy, wiejski produkt; śmietana musi bowiem zawierać żywe kultury bakterii)
  • szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Wlej wodę do dużego czystego i wyparzonego uprzednio słoika. Wsyp cukier i łyżkę śmietany. Wymieszaj miksturę, by jak najdokładniej rozpuścić składniki. Umyte ziele glistnika rozdrobnij i umieść w samodzielnie przygotowanym woreczku z uprzednio wygotowanej gazy. Woreczek obciąż i wrzuć do środka słoika. Powinien być na tyle ciężki, by opaść na dno i tam pozostać. Uwaga: do obciążenia Bołotow polecał czarny krzemień (jako dodatkowe źródło kwasu krzemowego). Obciążnikiem może być jednak także czysty kamień, coś szklanego lub ceramicznego. Nie używaj do tego celu metalu! Słoik nakryj gazą zwiniętą w 2-3 warstwy i umocowaną za pomocą gumki recepturki. Odstaw słoik w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. W międzyczasie regularnie zaglądaj jednak do słoika i zbieraj tworzący się na kwasie kożuch.

Po tym czasie Kwas Bołotowa będzie gotowy. Prawidłowo przygotowany powinien mieć jasnożółty odcień, lekko gazowaną formę i owocowy zapach. Jego smak będzie zaś orzeźwiający, owocowy, z delikatną nutką goryczki. Wielu osobom kojarzy się nawet z popularnym napojem Fanta. Ze słoika z gotowym kwasem należy odlać litr płynu do picia i umieścić odlaną część w lodówce. Resztę trzeba jednak uzupełnić litrem wody z rozpuszczoną w środku 1/3 szklanki cukru (będzie to pożywka dla bakterii). Po 4 dniach kwas znowu sfermentuje. Czynność tę można przeprowadzić 3 razy.

https://www.instagram.com/explore/tags/kwasbolotowa/

 

Jak stosować Kwas Bołotowa?

www.pixabay.com

Kurację Kwasem Bołotowa należy podzielić na 2 etapy:

Etap 1: Trwa 2 tygodnie. W tym czasie należy trzy razy dziennie przyjmować 100 ml kwasu, najlepiej do posiłków.

Uwaga: pierwszego dnia powinniśmy sprawdzić czy kwas na pewno nam służy. Dla pewności, możemy więc zacząć od małej dawki – 1 łyżki stołowej wypijanej 3 razy dziennie.

Etap 2: Trwa 30 dni. W tym okresie należy raz dziennie przyjmować 100 ml kwasu.

 

Efekty przyjmowania Kwasu Bołotowa

kwas bołotowa

www.pixabay.com

Dzięki silnemu działaniu pałeczek kwasu mlekowego i enzymom glistnika, które wspierają wydalanie soli oraz usuwanie z organizmu metali ciężkich, lek opracowany przez Bołotowa przynosi tak wiele korzyści, że trudno wymienić je wszystkie. Do najczęściej potwierdzanych należy zaliczyć:

  • Odmłodzenie i regeneracja całego organizmu, co objawia się lepszym wyglądem skóry, szybszym wzrostem włosów i paznokci, a także lepszymi wynikami badań krwi.
  • Oczyszczenie przewodu pokarmowego ze złogów i szkodliwych substancji. Ustąpienie zaparć i odbudowanie się flory bakteryjnej, na przykład po antybiotykach.
  • Oczyszczenie układu oddechowego – ustąpienie kataru (także przewlekłego), kaszlu, stanów zapalnych oskrzeli i zatok. 
  • Znacząca poprawa przy chorobach układu moczowego i układu rozrodczego.
  • Poprawa krążenia i pracy serca.
  • Lepsza odporność i dobre samopoczucie.

Oprócz spożywania, kwas może być również stosowany do podmywania się przy infekcjach intymnych, do nacierania skóry z problemami dermatologicznymi oraz do zdrowotnych kąpieli.

Nie powinien być natomiast przyjmowany przez osoby chorujące na białaczkę, jaskrę, chorobę wrzodową, choroby wątroby lub cukrzycę. Nie zaleca się go również kobietom w ciąży.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (84 głosów, średnia: 4,25 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  18 lutego 2020 17:02

    Dobrze wiedzieć.

    Odpowiedz
  2. agasam9  18 lutego 2020 22:31

    nie znałam, ale cieszę się, że przeczytałam

    Odpowiedz
  3. Ewcia  20 lutego 2020 10:19

    Wow 🙂 warto spróbować!

    Odpowiedz
  4. Ewelina  20 lutego 2020 22:04

    Świetny artykuł

    Odpowiedz
  5. Pola  12 września 2020 10:53

    Piłam. smakował.
    na zdjeciu kwiaty kaczeńca, zmyłka.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany